Държавният секретар Блинкен обвини Русия във военни престъпления в Изюм

Коментарите на Блинкен повториха заявеното от украинския президент Володимир Зеленски, който каза в петък, че Кремъл трябва да бъде държан отговорен за военни престъпления

Антъни Блинкен
Антъни Блинкен Източник: Pixabay

Държавният секретар Антъни Блинкен повтори твърдението на САЩ, че Русия извършва военни престъпления в Украйна на фона на съобщенията, че украинските сили са открили масов гроб в град Изюм, като същевременно отново се противопостави на натиска да се определи Русия като държава-спонсор на тероризма, пише Bloomberg.

 

Съобщенията за масов гроб в превзетия град Изюм са "част, ужасяваща, от един континуум, една продължаваща история", заяви Блинкен пред репортери на брифинг. "Винаги, когато видим руския прилив да се отдръпва от частите на Украйна, които е окупирал, виждаме какво е останало след него".

 

Той каза, че е важно за Украйна и нейните партньори "да изградят доказателства и да документират извършените жестокости – и в много случаи те се равняват на военни престъпления".

 

Коментарите на Блинкен повториха заявеното от украинския президент Володимир Зеленски, който каза в петък, че Кремъл трябва да бъде държан отговорен за военни престъпления. Украинското министерство на отбраната заяви, че следователите са открили около 440 немаркирани гробни места в Изюм, след като украинските сили изтласкаха руските войски от района при неотдавнашна контраофанзива.

 

Зеленски направи необявено посещение в Изюм в сряда и издигна украинското знаме, демонстрирайки решимостта на Киев да си върне по-голямата част от региона и да натисне на югоизток към Донбас. През март Блинкен каза, че правителството на САЩ смята, че Русия извършва военни престъпления в Украйна.

 

Блинкен отново се противопостави на идеята Русия да бъде определена като държава-спонсор на тероризма – идея, която спечели двупартийна подкрепа в Конгреса. Блинкен повтори позицията си, че настоящите санкции вече постигат същия резултат и определянето може да има непредвидени последици. По думите му, администрацията работи с Конгреса за друг път напред.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени