Дъщерите на БСП завиха към опозицията, бившите комунисти се цепят като СДС

В новото ляво крило влизат едни от най-ярките критици на настоящето ръководство на левицата

Ана Ананиева и Ана Пиринска
Ана Ананиева и Ана Пиринска Източник: Zonanews

Докато една част от дъщерите на БСП се пробваха за депутати на редовните избори и не успяха да влязат в парламента, друга откровено зави към вътрешната опозиция, съобщава Stnadartnews. Няколко видни щерки на партията минават към новото ляво крило. Опозицията се обедини в нето с цел да иска спешни промени в програмата на Столетницата и посланията й за предсрочния парламентарен вот.

 

В новото ляво крило влизат едни от най-ярките критици на настоящето ръководство на левицата, включително знакови лица като журналиста Велислава Дърева, бившия зам.-енергиен министър Явор Куюмджиев и екс зам.-шефа на Народното събрание Валери Жаблянов. До тях се нареждат дъщерите на емблемите на БСП в последните 30 години Нора Ананиева и Георги Пирински. И двете видни щерки носят името Ана. 

 

"Това е ново обединение в БСП с 3 основни задачи - да се върне демократичното начало и колективното ръководство в партията, да създадем условия за дискусия какво е новото ляво и мястото на БСП в него - и в страната, а защо не и в Европа. И да си върнем партията. Имаме идея да направим и по-широко обединение, включително и в бъдеще за разговори с Мая Манолова, Татяна Дончева, Георги Кадиев, Красимир Янков. Идеята е да възстановим диалога", обяснява Явор Куюмджиев. "Не правим нова партия, не искаме да се цепим", категоричен бе той.

 

Новото движение ще бъде официално учредено тази събота в НДК, като организаторският състав се състои от: Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Димитър Генчев, Албена Шавел, Чавдар Георгиев, Ана Пиринска, Георги Тодоров, Ана Ананиева, Явор Куюмджиев, Бойко Петев и Елеонора Ангелова. Проектът е със заглавие "Идейно-политическо обединение в БСП "Платформа "Социализъм ХХІ век" и е съгласно членовете на партийния устав. На форума ще бъде прието Обръщение за политическите задачи пред БСП и левицата, а в дългосрочен план Обединението ще работи за възстановяване на идейната дискусия и на демократичното единодействие в партията.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени