Делян Добрев: България е финансирала режима на Путин с повече от 10 млрд. лв. за две години

Председателят на парламентарната комисия по енергетика обяви това на нарочна пресконференция в НС

Делян Добрев, ГЕРБ
Делян Добрев, ГЕРБ Източник: Zonanews

"През 2020 година, по времето на "Промяната", за един месец "Лукойл" е платила над 400 милиона долара на режима на Путин. От 24 февруари до 31 декември сме платили над 5 милиарда долара само за петрол". Това заяви Делян Добрев на брифинг в Народното събрание.

 

"Преди началото на войната "Лукойл" България купува 15 млн. барела нефт на година. За година и 10 месеца от управлението на "Промяната" "Лукойл" е купил 80 млн барела. Три пъти повече нефт сме купували при управлението на Денков и Асен Василев и при война в Украйна. След войната България започва да купува 3 пъти повече нефт от преди това!", атакува той ПП-ДБ като ги обвини, че така са подпомагали режима на Путин. 

 

Бившият енергиен министър извади и таблица със сумите, които страната ни е дала за руски нефт от февруари 2022 г. до декември 2023 г. Той уточни, че макар да е имало и служебни министри 4-те най-големи месечни суми са по времето на "Промяната".


Бившият енергиен министър извади и таблица със сумите, които страната ни е дала за руски нефт от февруари 2022г до декември 2023 г. Той уточни, че макар да е имало и служебни министри 4-те най-големи месечни суми са по времето на "Промяната".

 

Данни за покупката на руски нефт
Данни за покупката на руски нефт Източник: ПП ГЕРБ

"През юни 2022 г, помните кой бе на власт, само за месец Лукойл е платил над 426 млн долара на режима на Путин. Почти половин милиард за месец", каза Добрев. Втората по големина сума пак е по тяхно врме. И третата - над 384 млн долара. За целия период от 24 февруари до 31 декември са платени 5 796 749 977 долара, подчерта той.

Добрев попита какво са правили службите у нас през това време. "Разследвали ли са кой в МС е работил България да плати повече от 10 млрд. лв. само за петрол на режима на Путин?",попита депутатът от ГЕРБ. "Работили ли са службите защо Асен Василев отиде и заплаши ЕК, че ще блокира санкциите за Русия, ако не получим дерогация?", добави той.

"С цялата си демагогия тези лидери на Промяната, четох Денков, Асен Василев, а сега ронят сълзи за Навални и се правят на най-големите защитници на демокрацията", гневен бе депутатът.

И цитира "опорки", които ПП са ползвали - бензинът и дизелът ще станат по 4-5 лв, нямало да има дизел, "Нефтохим Бургас" ще затвори и освободи 2000 работника...Нищо от това обаче не се е случило.

Добрев изтъкна, че вече внасяме изцяло неруски нефт и това не е дало отражение на пазара на горива. "Тези 10 млрд. нямаше да ги даваме на Путин ако не бяха ПП, Денков и Асен Василев.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени