Делян Добрев: Грабежи като тези на "Промяната" не сте виждали от годините на комунизма! Пожелавам на българите никога повече да не ни управлят "изпечените измамници от ПП"

Само за 3 години ще удвоим дълга на България в номинална стойност, посочи депутатът от ГЕРБ

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: ПП ГЕРБ

Нарондият представител от ГЕРБ-СДС Делян Добрев направи стряскаща разносметка за 2022 г. Бившият енергиен министър посочи с цифри и факти щетите, които нанесе на страната  седеммесечното управления на Кирил Петков и Асен Васлиев, както и колко тежки ще са последствията за България тепърва. 

 

"Моята оценка за управлението на "Продължаваме Промяната" и колко ни струва тя е следната:
- 30% надценка заради посредниците при покупка на газ за 2,5 млрд лева или чиста щета за българското общество от 750 млн лева.
- 1 лев на литър свръхпечалба на "Лукойл" при 2,9 млрд литра консумация за периода март - декември или чиста щета за българското общество от 2,9 млрд лева.
- Забавяне на тегленето на дългова емисия от Асен Василев доведе до по-високи разходи за лихви в размер на 1 млрд лева. Дългът е с матуритет 5 и 7 години, тоест чистата щета нанесена лично от Асен Василев е в размер на над 5 млрд лева", изброи Добрев в пост в профила си във Фейсбук.

 

Той добави, че според средносрочната фискална рамка на Министерство на финансите, заради финансовата политика на Асен Василев в следващите 3 години ще трябва да се изтегли нов дълг в размер на 38 млрд лева. За сравнение, всички 24 правителства от 1985 година до сега са изтеглили сумарно нетен дълг към момента от 37 млрд лева. "Тоест само за 3 години ще удвоим дълга на България в номинална стойност", посочи депутатът от ГЕРБ.

 

Според него ангажиментът на правителството на "Промяната" за намаляване на въглеродните емисии от въглищни централи с 40% до края на 2025 година пък ще доведе до преки загуби за БВП в размер на 6 млрд лева на година след 2025.

"Двойно по-голямата инфлация от средната за ЕС доведе до обедняване на домакинствата с 20 милиарда лева, категоричен е още Добрев. - Сумарната щета за краткото управление на измамниците с бели якички е в размер на десетки милиарди лева. Тези колосални средства за нашата бедна страна изтекоха към режима на Путин и вероятно Кирил и Асен чрез сметки в Швейцария, Холандия, офшорки и т.н. Такъв теч на национален капитал няма дори по време на създаването на външнотърговските фирми в последните години на комунизма. Казано просто, тогава ограбиха България, сега я ограбиха двойно и тройно", изригна Делян Добрев.

 

Той пожела на българите никога повече да не ни управлят "изпечените измамници от "Продължаваме Промяната". "Да имаме правителство, а не нови предсрочни парламентарни избори. Да влезем в Еврозоната на 01.01.2024. Това ще донесе на страната ни ниски лихви, повече инвестиции, повече износ, повече туристи, по-ниска инфлация, по-малко разходи за фирмите и безброй други ползи... Да влезем в Шенген. Инфлацията да се укроти до под средната за ЕС. Това ще спре обедняването и ще ни върне на пътя на увеличаващите се реални доходи и пенсии. А в лично качество желая на всички здраве, късмет и успехи. Дано свърши тази кървава война в Украйна и на света се възцари мир! На многая лета!", завърши острието на ГЕРБ.

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени