Делян Добрев: Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати и да се притесняват как да избегнат влизането в затвора

По думите му "в България няма и една молекула американски газ"

Делян Добрев, ГЕРБ
Делян Добрев, ГЕРБ Източник: Zonanews

"Кирил Петков и Асен Василев да си търсят добри адвокати! В един момент този директор на "МЕТ", като вземат да го викат в прокуратурата, ще започне да си казва истината". Такъв апел отправи към бившите управляващи Делян Добрев от ГЕРБ по време на брифинг.

 

Той добави, че не Борисов, а именно Петков и Василев са тези, които трябва да се "притесняват как да избегнат влизането в затвора". Бившият енергиен министър отговори на поредните словоблудства на Кирил Петков, който заяви тази сутрин по NOVA, че "той (Бойко Борисов, бел. ред.) трябва да се пенсионира" и, че "при работеща съдебна система - трябва  да ходи в затвора". 

 

Делян Добрев обвини лидерите на ПП, че българското общество е "ощетено с 200 млн. евро" заради работата на Петков и Василев по овладяване на газовата криза. Той показа фактури от посредници на "Газпром". Един от тях е фирмата "МЕТ", която по негови твърдения е фирмата, от която идва сегашният директор на "Булгаргаз".

 

"Т.е частната фирма - посредникът, си назначи директор на държавното предприятие", поясни Добрев. "Както може да видите от момента, в който го назначи, започна да купува газ от собствената си фирма. Има сделки, при които газ е купуван скъпо от фирма "МЕТ" и е продаван обратно на същата фирма "МЕТ" - евтино. Разликата е 7 млн. само за месец. С две фактури. Няма заплати, ток, суровини и други разходи", допълни той. 

 

Добрев коментира думите на бившия финансов министър Асен Василев, който твърди, че у нас руски газ няма и не се купува газ от посредници.  "Видяхте посредниците с фактурите", заяви Василев, който ги предостави на журналисти. "Кирил Петков, поне тази сутрин, призна, че има руски газ. Но не само, че е руски, а е и с посредници, които го оскъпяват с 30%", каза още той.

 

Той отговори и какво е станало с двата танкера американски газ. По думите му те са пристигнали, но са били разпродадени в Гърция и Турция, а страната ни отново е закупила газ от посредници. "Като изключим азерския газ, 100% от останалия газ е руски. В България не е пристигнала нито една молекула американски газ", категоричен бе Добрев.

 

Според него 7-те танкера с газ няма да са достатъчни на България, за да се справи със зимата. "Недостигът на газ в България - с азерския газ и с тези 7 танкера, ще бъде около 1 млн. мегаватчаса на месец. Тоест, недостигът през зимата ще бъде около ⅓.", поясни той. И заяви още: "Хората, които най-много говореха за корупция, са с най-големите сделки".

Още от "Политика"

ГЕРБ на срещата с КНСБ: Част от кризите в България не са вносни, а домашни, резултат са от политиката на определени парт

Прогнозата ми е, че или войната в Украйна ще приключи бързо с много големи неприятни ефекти, или ще продължи дълго, добави Томислав Дончев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени