Делян Добрев: Министрите в кабинет на ГЕРБ няма да бъдат политически лица от партията

В законопроектът на ГЕРБ се предлага "Лукойл" да прави вноска във Фонда за енергийна сигурност

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Zonanews

Министрите в кабинет на ГЕРБ няма да бъдат политически лица от партията. Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в студиото на "Здравей, България" по NOVA.

 

"Ние правим всички усилия. Не искат Борисов за премиер, нито някоя партийна фигура. Проф. Габровски е кандидат за премиер и министрите ще бъдат от неговия ранг. Няма да има политически лица от ГЕРБ сред тях. Ако не го подкрепят - не знам какво искат другите партии", каза Добрев. 

 

Той коментира брифингът, който ГЕРБ даде в сряда, когато хвърли обвинение към ПП, че не са подкрепили идеите им за законопроект, който би довели до по-ниски цени на петрола у нас. 

 

В законопроектът на ГЕРБ се предлага "Лукойл" да прави вноска във Фонда за енергийна сигурност. "Нашето предложение казва, че нас не ни интересува къде са регистрирани "Лукойл". Обаче, след като внасят руски петрол и нашата държава им е дала тази дерогация, то разликата в цената между руски петрол и Брент ще я внасят във Фонда, и ние тази разлика ще я връщаме на потребителите", обясни Добрев. "Това е единственият механизъм, с който ние можем да бъдем сигурни, че България ще получи някакви пари и че потребителите ще бъдат компенсирани за скъпата цена на горивата", допълни той.

 

От ГЕРБ са подкрепили и законопроект на "Демократична България", според който, ако "Лукойл" затвори рафинерията в Бургас, България ще има механизъм, с който да назначи управител в "Нефтохим Бургас". "Собствеността си остава на "Лукойл", но държавата назначава управител, който да продължи да работи", посочи Добрев. 

 

В момента "Лукойл" използва 90% руски петрол, "защото е много по-изгодно и така те генерират милиарди", каза още депутатът от ГЕРБ и поясни, че ако законопроектът на партията бъде приет, тези печалби ще бъдат внасяни във Фонда по енергийна сигурност.

Още от "Политика"

Даниел Митов: От 2009 г. слушам спекулации как ГЕРБ щяла да се коалира с БСП. Истината е, че точно хората, които използв

Той добави, че оттук нататък Северна Македония се поставя в ситуация на тежка конфронтация не само с България, а с целия ЕС и трябва да обяснява защо

Прочетете повече прочетете повече

МВнР проговори за изстъпленията на Скопие покрай честванията на Гоце Делчев: Отношението им е унизително и недопустимо

Напомняме, че свободното движение на хора е сред основните принципи на функциониране на ЕС, пишат в официална позиция от Външно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени