Делян Добрев: На бившия премиер често му "плуват корабчета" в очите. Газова криза няма да има само ако зимата е топла и фалират достатъчно предприятия

"Чух, че газът за България бил 30 евро по-евтин от този в Европа. Това е лъжа" - твърди Добрев

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Zonanews

Делян Добрев от ГЕРБ в "Денят започва" по БНТ. Темата е "Кризата в енергетиката и как ще излезем от нея". 

 

"Казусът с Gemcorp е една демонстрация за това какви схеми се опитват да въртят в енергетиката. Ако прекратят меморандума, има клауза за арбитражни дела и на държвата да й се наложи да плати. Възможно е това споразумение да е сключено точно заради тази клауза, а тези кухи офшорки с руски капитали са имали за цел да ни съдят. 

 

Ако нямаше нищо нередно, щяха ли панически да прекратяват споразумението? Ако не са те хванали в крачка, защо ще го прекратяваш? Ако ни заведат арбитраж ние ще го загубим. Друга възможност е да прехвърлят между офшорките някакви фактури за милиони" - смята Добрев.

 

Какво наследство е оставено
"Правени са далавери. Стартирана е процедура за газа -  искаш на 20-то число оферти от избрани компании, а вече си получил оферта на 19-ти. Това не сме го виждали 20 години. Ако там влезе Сметна палата една година няма да излезе".

 

Изпратихме до ДАНС и МВР информация, с която разполагаме и получихме отговор че са съставени документи и са изпратени във ВКП по компетентност. Там вероятно ще има развитие по темата "Булгаргаз". Само за 6 месеца го докараха до технически фалит", заяви Добрев.

 

Белята за "Топлофикация"-София предстои

 

Според него: "Булгаргаз" ще фалира първи. Преди два дни Кирил Петков и Александър Николов са били на среща в "Булгаргаз" и са обмисляли увеличение на капитала. Вече има 400 млн. задължения. Трудното за Топлофикация София предстои .- парното е смятано на цена 114 лв. за газа, от 1 септември ще е близо 400 лв. През последния месец от управлението на герб цената на газа беше 30 лв.

 

На всеки мегават час в "Топлофикация" ще се явява една дупка от милиони. Сметка 1000 лв. при 114 лв цена за газа, при 400 лв. ще е почти 4 пъти по-висока. Проблемите с отопление няма да са само за софиянци".

 

На въпроса тежат ли наистина посредниците на цената на гази, Делян Добрев отговори: "Газът не е скъп само заради международната ситуация, а и заради посредниците. Тези искани 54% увеличение за август, е възможнода станат и 60%.

 

Когато цената при нас беше 30 лв. и без посредници, една общинска детска градина средно плащаше за месец 3 000 лв. Умножете по 14. Какво ще стане с детските градини и училищата"?

 

Според Делян Добрев, Иван Иванов, който отново ще оглави КЕВР нищо не може да направи, ако "Булгаргаз" купува газ на най-висока цена.

 

"Чух, че газът за България бил 30 евро по-евтин от този в Европа. Това е лъжа.  На бившия премиер често му плуват корабчета в очите".

 

Има ли вариант всички в София да минат на електрическо отопление, попитаха в студиото

" Ако всичмки минат на климатици, в София ток няма да има. Системата не е изградена да издържи на такава консумация", е мнението на Добрев.

 

Според него газова криза няма да има само ако зимата е топла и фалират достатъчно предприятия.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени