Делян Добрев: Нито синдикатите, нито работодателите подкрепят актуализацията на бюджета

"В този бюджет липсват компенсации. Всеки месец бизнесът трябва да се моли", коментира Добрев

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Zonanews

В "Здравей, България" по NOVA народният представител от ГЕРБ-СДС Делян Добрев заяви, че актуализацията на бюджета не се подкрепя нито от синдикатите, нито от работодателите.

 

Според него в този бюджет липсват компенсации. Всеки месец бизнесът ще трябва да се моли. Прословутите 25 стотинки отстъпка за гориво до 50 литра, го няма в бюджета. Това щяло да бъде в Закона за енергетиката.

 

"Сега бензинът е 3,50 лв. Цената му беше вдигната с 25 стотинки още при обявяването на мярката", коментира Добрев и посочи: "Няма логика. Барелът сега е по евтин от 2018 г.".

 

"Цената има три компонента - цена на петрола, акциз, ДДС. Защо сега при по евтин петрол бензина е по-скъп? Политиката на правителството води до необяснимо високи цени. По-добре да я няма отстъпката от 25 стотинки и цената да е нормалната - под 3 лв.", обясни депутатът от опозицията.

 

Добрев счита, че е несправедливо отстъпката да се дава "на калпак" - и на този с кола от 5 000 лв., и на този с автомобил за 200 000. 
"Сега, ако направят и различни тарифи за ел.ектроенергия, какво ще стане в големите къщи? Ще се сложат по няколко електромера?

 

Това е пробвано вече 2005 г. Промяната не започва от сега и вече знаем, че всичко това води до изкривяване на пазара. Когато се помага, трябва да се помага там, където наистина е нужно".


Делян Добрев обясни и какво биха направили ГЕРБ в подобна криза: "Бихме дали ваучери за горива на тези, които имат нужда. Бихме заложили ясни компенсации до края на годината, за да е спокоен бизнесът и такива мерки ще намалят инфлацията.  Непременно щяхме да се борим срещу инфлацията, защото разрастването ще обезсмисли всякакви други мерки".

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени