Делян Добрев обвини кабинета, че е на хранилка в "Лукойл"

По думите му, ако не се отхвърли ветото върху Закона за енергетиката, се подаряват едни 3 млн. лв. всеки ден на "Лукойл

Делян Добрев, ГЕРБ
Делян Добрев, ГЕРБ Източник: Zonanews

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС отговори на критиките на бившия премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков, че се работи на коляно по законите за "Лукойл". Отново на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната комисия по енергетика  Делян Добрев заяви, че хранилката на "Лукойл" се оказва доста по-голяма, отколкото ГЕРБ предполага.

 

На хранилката има председатели на парламентарни групи, членове на кабинета и министри, заяви Делян Добрев, макар и да не посочи имена. За първи път се случва кабинетът, министрите и премиерът да бламират заседание на Народното събрание, било то и извънредно, критикува Добрев реакцията на ПП-ДБ. Той подчерта, че не може да разбере защо само преди месец именно от ПП-ДБ са настоявали на този закон именно като важен за ПВУ. Сега заседанието на парламента е нужно заради наложеното вето от президента Румен Радев върху Закона на енергетиката.

 

Явно Законът за енергетиката и Планът за възстановяване не са важни за ПП-ДБ, смята Добрев, щом като не искат извънредно заседание на законодателния орган.

 

Централата на Лукойл в София
Централата на Лукойл в София Източник: Zonanews

Според Добрев съпротивата е заради един текст, който гласи, че от 31 октомври правителството трябва да започне да събира пари от "Лукойл" по близо 3 млн. лв. на ден и да ги разпределя на хората по програмата - това са въпросните 73 стотинки отстъпка за литър гориво, обясни Делян Добрев. Генерираните средства в "Лукойл" щели да позволят отстъпката от 73 стотинки за литър гориво, обясни депутатът от ГЕРБ, според когото 5 месеца служебен кабинет и 5 месеца работа на редовното правителство на "Промяната" всъщност не изпълняват закона.

 

"Кирил Петков се е объркал за много неща - че няма текстове за 73-те стотинки. Вероятно не са го забелязали, за да не се стресират сега или просто е спал", коментира Добрев. Ако има компенсация от 73 стотинки за литър гориво, ГЕРБ-СДС няма да настояват за отнемане на дерогацията от "Лукойл". Иначе според формацията на Бойко Борисов 7 дни не е малко време за отнемане на дерогацията на руски петрол.

 

По думите му, ако не се отхвърли ветото върху Закона за енергетиката, се подаряват едни 3 млн. лв. всеки ден на "Лукойл". Делян Добрев се надява на следващите срещи с ПП-ДБ да има протокол и медии, за да се следи какво се е разбрала "некоалицията".

 

"Участваме в различни срещи с "Промяната", защото вчера говорихме едно, един час по-късно друго, а днес не остана нищо от това, което се разбрахме", недоволен е Делян Добрев. Ако няма заседание на парламента и не успеем да отхвърлим ветото на президента, това означава, че ветото ще остане за някое време след изборите. Така се дават още седмици на "Лукойл", изтъкна шефът на енергийната комисия.

 

Преди това Делян Добрев съобщи, че извънредно заседание в петък, 27 октомври ще има, сметна обаче, че без подкрепата на ПП-ДБ депутатите не могат да отхвърлят ветото на държавния глава върху Закона за енергетиката, тъй като са необходими 121 гласа, а ГЕРБ-СДС и ДПС имат само 105 гласа.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени