Делян Добрев: Парламентът е в насипно състояние. Част от партиите се държат като зли духове

"Има 27 компании, които са проявили интерес към доставка на газ за България., а в процедурата е записано, че количествата газ не могат да бъдат от държава със санкционен режим" - изрази одобрение Добрев

Делян Добрев, ГЕРБ
Делян Добрев, ГЕРБ Източник: Zonanews

Правителство с първия мандат не се задава, защото част от партиите се държат като зли духове. Това коментира в "Денят започва" депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.

 

"В Народното събрание казват "при никакви обстоятелства с тези не искаме". Те като говорят за корупцията, какво стана с тяхното правителство", попита риторично Добрев.

 

"Не знам какво правителство ще предложим, тъй като парламентът е в насипно състояние. Затова искаме поне нещата, които са важни за хората - тока за бита да ги предложим, да ги разгледаме в комисии и до края на месеца да ги приемем", каза още той.

 

"Ако гледам консуманцията на ел. енергия в страната, на свободния пазар - има спад от 3-4 процента на бизнеса - това означава, че сме в рецесия. Най-важно е прилагане на антикризисни мерки. Дали ще има или не правителство, НС трябва да направи всичко възможно, за да облекчи икономиката" - подчерта Добрев.

 

ГЕРБ са разбрали, че служебното правителство е стартирало нов търг за 10-годишен договор за газ на консултациите при президента вчера, отбеляза Делян Добрев.

 

"Добро впечатление направи, че президентът осъзнаваше колко е важно точно в този момент НС да предложи и приеме антикризисни мерки. Стори ни се, че президентът подкрепя мерките, които ние предложхиме, между другото по част от тях има консенсус и в НС, така че се надявам в следващите седмици да бъдат приети".

 

Президентът е съобщил на ГЕРБ, че има 27 компании, които са проявили интерес към доставка на газ за България.

"Отбеляза, че в процедурата е записано, че количествата газ не могат да бъдат от държава със санкционен режим, тоест руският газ е изключен.

 

Това, което ще направим е да коригираме проекта на решение, така че да не спира тази процедура, а по-скоро да даде санкция на НС за провеждането ѝ", посочи Добрев.

 

Заяви, че от ГЕРБ предлагат забрана на либерализация на битовия пазар на електроенергия до началото на 2026 г. Посочи и мерките на партията за поевтиняване на горивата:

 

"Продължаваме да твърдим че горивото е надписано с 1 лев отгоре. Предлагаме с проект на решение НС няколко варианта - да се въведе мито върху уралския нефт, който нашата рафинерия купува евтино, но ни препродава скъпо".

 

И Добрев продължи: "Промяната направиха най-корупционните сделки -  горивата, газа, заем на 5 процента, а щели да борят корупцията? Къде са онези 8 милиарда, за които говореха? Ние можем да кажем къде са 5-те милиарда, които изчезнаха при тях. Между другото вчера ГП каза, че има наказателно преследване за далаверите.

 

Промяната е партия фасада, едно говори, а зад фасадата става съвсем различно нещо. Те говорят, че са евроатлантици - а зад фасадата плащат на Русия. Дори по комунизма не сме плащали толкова на Русия, колкото сега ПП".


"Те не се опитват да решат проблем в държавата, не са чистосърдечни. Искат да заграбят" - убеден е Добрев и смята, че ПП искат да сложат ръка върху съдебната система, давайки пример с арестите на ББ, Севда и Влади Горанов: "Искат да си арестуват, когото пожелаят".

 

По думите му допълнителните приходи в държавния бюджет ще са около 3.5 млрд. лв. и ще могат да бъдат дадени като компенсации за гориво не само на крайните потребители, но и на бизнеса.

 

Втората предложена мярка е изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества, а третият вариант е служебното правителство да предложи собствен механизъм.

 

Освен това ГЕРБ предлагат компенсациите за тока за бизнеса да продължат да действат през цялата 2023 година.

 

 

 

 

 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени