Делян Добрев: Предлагаме две схеми за намаляване на горивата с 1 лв. на литър (НА ЖИВО)

Ние предлагаме държавата - БЕХ - да конкурира "Литаско", каза той

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Скрийншот/Facebook

ГЕРБ дават пресконференция за поредните далавери на "Промяната". Делян Добрев показа графика, която разкрива разликата между цената на двата сорта петрол "Брент" и "Урал". Преди войната разлика между двата сорта почти не е имало, а от началото на войната "Урал" е с 40% по-ниска цена.

 

"За това говорим, че ни мамят с цената на горивата. Защото "Лукойл" преработва петрол от сорта "Урал", а не "Брент". Затова твърдим, че има разлика в цената, която е повече от 1 лв.", каза той.

 

Делян Добрев подробно обяснява схемата в "Лукойл". "Литаско купува руски нефт и го дава на "Лукойл" на ишлеме. После "Лукойл" ги връща пак на "Литаско" и "Литаско ги продава по бензиностанциите - по 3,50 за литър", обясни Делян Добрев. 

 

"Какво прави "Лукойл-Нефтохим"? Взема по 15,20 ст. за обработката на нефта - работи на ишлеме. Ние предлагаме държавата - БЕХ - да конкурира "Литаско" - ще купува тези барели евтин нефт, да плаща по 15-20 ст. на "Лукойл-Нефтохим" и ще го продава по 2,50 на бензиностанциите. "Литаско" нека си продава пак на 3,50. Ето така ще избегнем този 1 лв. да отива в "Литаско", в швейцарски фирми и т.н.", коментира той.

 

Делян Добрев описа и втори вариант:
"Купува си го този петрол "Литаско", преработва го в "Лукойл-Нефтохим", получава си "Литаско" горивото и го провдава по 3,50. Това е схемата в момента. Какво можое да направи държавата? При вноса на петрола да сложи акциз - 1 лв. на литър. Прибира го държавата, отива в държавния бюджет и от държавния бюджет компенсираме 1 лв. на литър за всеки потребител - служебна кола, транспортна фирма, ТИР-ове. От акциза, който сме взели от "Литаско". Нормализира ли това пазара? Нормализира го", коментира бившият енергиен министър. 

 

"В България се консумират 3,5 млрд. литра гориво. По 1 лв. отгоре - това прави 3,5 млрд. лева на година. Ето тези пари се опитваме да върнем на българите. Когато този един лев влезе в разходите на фирмите, той увеличава инфлацията. 3,5 млрд. лева по начина, който предлагаме ще бъдат върнати сумарно на българите", завърши той. 

 

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени