Делян Добрев: Тези, които викаха "Мутри вън!", станаха мутри в парламента

Условията в новата сграда са по-добри, сега сме свидетели на "броене на овце", коментира още той

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: БНТ

"Причината, заради която Станислав Трифонов и неговата пария участва в предизборната кампания, е това, че парламентът не се съобразява с референдума. Още първия ден се отметна от него. А референдумът беше за мажоритарната система. А реакцията след влизане в парламента беше, че "има време, ще го приложим, ама някой друг път", заяви народният представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев пред БНТ.

 

"Тези, които отвън викаха "Мутри вън" влязоха в парламента и се превърнаха в мутри", заяви по тази тема депутатът от ГЕРБ и настоя, че така може да се обясни поведението на партиите в парламента.

Той настоя, че ГЕРБ ще предложат както преди парламентът да се съгласи с волята на народа за мажоритарния вот, но никой друг не иска. Делян Добрев обясни, че ГЕРБ няма проблем с това да е опозиция и всички да са срещу нея, защото има аргументи и опит да се бори в политиката. Той обаче обърна внимание, че на опозицията думата не може да се отнема.

 

И припомни случка как ръководството на новото Народно събрание се опитва да пречи на ГЕРБ. Става дума за разпространеният вчера запис как адвокатката на "Мултигруп" Татяна Дончева дава нареждания на председателя Ива Митева-Рупчева да не дава така често думата за лично обяснение, като същевременно се заканва да внесе незабавни промени в правилника, които да ограничат възможността на опозицията да се изказва в НС.

 

По думите му всичко се прави "напук" и даде пример с кандидатурите за председател на здравната комисия, при които кандидат е бил и проф. Григор Горчев, един от шестимата в света с най-висока квалификация по роботизирана онкология. Според Делян Добрев не идват никакви облаци над ГЕРБ, във връзка с предложението за ревизия на управлението на ГЕРБ от последните 10 години. "Ние нямаме нищо, от което да се притесняваме", категоричен беше депутатът от ГЕРБ.

 

Той коментира, че вероятно има неточности при гласуването в Народното събрание. "В старата сграда на парламента, където 2 дни се провеждат заседанията, не може да се засича времето, не могат да се броят гласовете, защото няма електронна система, избирателите не могат да видят как се гласува. Не мога да разбера какъв е този инат да се заседава в старата пленарна зала, където няма никакви условия. Условията в новата са по-добри, старата се използва през последните 30 години и това не доведе до особен напредък в държавата, за да се счита, че този символ на парламентаризма трябва да продължи да бъде такъв. В някои случаи е много по-добре тази стара зала да остане паметник на културата", посочи Делян Добрев.

 

По думите му определението на Слави Трифонов за ГЕРБ, че е "токсична партия" и тя да бъде заличена, е с цел да се отклони вниманието от една много по-важна тема. "Партията на Слави Трифонов се отметна от референдума за мажоритарната избирателна система. А ние чухме, че може да има мажоритарна избирателна система, но някой друг път", коментира Добрев.

 

Още от "Политика"

МС: България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Провеждането на т. нар. президентски избори и в незаконно окупираните територии на Украйна е още едно доказателство за грубо нарушение на международното право

Прочетете повече прочетете повече

Социолог: ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата

Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консунсус и конструктивност, добави Димитър Ганев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени