Делян Добрев: Управляващите неистово са искали тия батерии - в меморандума, в услуга на "Джемкорп", се предоставя цялата българска енергетика

"Държавната енергетика на България е дадена в услуга на тези две фирми. В този меморандум е изброено абсолютно всичко - от въглищните централи, през батериите, през Плана за възстановяване и устойчивост и ядрената енергетика", подчерта Добрев.

Делян Добрев, ГЕРБ
Делян Добрев, ГЕРБ Източник: Zonanews

В меморандума в услуга на "Джемкорп" се предоставя цялата българска енергетика. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика.

 

"Няма документи, че меморандумът с "Джемкорп" е прекратен. Служебният министър на енергетиката казва, че меморандумът не е бил в официалната документация на министерството, а се е намирал в едно чекмедже. За съществуването на този меморандум и за неговото подписване няма следи", обърна внимание той.

 

"Според мен целта е била след като се подпише това споразумени е на базата на него да се набира капитал от тези фондове, защото със споразумението се показва, че държавната енергетика на България е дадена в услуга на тези две фирми. В този меморандум е изброено абсолютно всичко - от въглищните централи, през батериите, през Плана за възстановяване и устойчивост и ядрената енергетика", подчерта Добрев.

 

По думите му няма да има завод за батерии, защото в самия план се казва, че ще се купят батерии за 1 млрд. евро., ние няма къде да ги сложим в страната. Той добави, че българската енергетика няма нужда от батерии, защото има 3 хил. мегавата ВЕЦ и хиляда мегавата ПАВЕЦ.

 

"В края на мандата на ГЕРБ ние оставяме План за възстановяване и устойчивост, който е готов на 99%. В продължение на малко повече от година този план се променя, но ние като сравнихме, има само две разлики - едната е, че се поема ангажимент да се затворят въглищните централи и са се намърдали въпросните батерии. За това смятаме, че това е бил пазарлъкът.

 

Нашите управляващи неистово са искали тия батерии, според нас заради корупционни интереси, няма друго логично обяснение за този проект. Европа е видяла възможност да си постави своите искания - основното искане на Европа е свързано с декарбонизация", смята председателят на парламентарната комисия по енергетика.

 

Според него ако се свие производството на електроенергия от въглища няма да бъдем износител на електроенергия, а ще бъдем нетен вносител. Той изтъкна, че не става дума за меморандум, а за договор.

Още от "Политика"

НС прие на второ четене промените в Изборния кодекс

Парламентът прие Централната избирателна комисия да предостави достъп до изходния код и документацията на машините на представителите на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори

Прочетете повече прочетете повече

Министерският съвет одобри прилагането на дерогация за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт от Русия, превозв

С решението се забранява продажбата на купувачи, разположени в друга държава членка или в трета държава, на нефтопродукти, произведени от суров нефт, превозван по море с произход Русия или изнесен от Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени