Делян Добрев: В следващите 3 години държавният ни дълг ще се удвои

Рашидов беше кандидатът на повече от 50% от народните представители и е изключително сполучлив избор, добави той

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Zonanews

Утре ще внесем седем антикризисни мерки. Евроатлантическите партии ще подкрепят поне две от тях - продължаване на компенсациите за бизнеса през цялата 2023 г. и забрана за либерализация на битовия пазар на тока до 1 януари 2026 г. В следващите 3 години заради управлението на ПП трябва да се изтеглят 45 млрд. дълг. В последните 30 години сме натрупали 37 млрд. дълг. Тоест дългът ще се удвои. Това каза за "На Фокус" по NOVA Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

 

По думите му ПП са се държали като в детската градина: "Може да сме втори, но ще искаме най-високата позиция в държавата. Уж сме опозиция, а искаме председател на НС". БСП показаха, че могат да надскочат тяснопартийния си интерес и да предложат кандидат от ГЕРБ, само и само НС да има председател. Това обаче не означава, че ще подкрепят наш кабинет, не виждам коалиция с БСП. Няма ли мнозинство, което да поеме отговорност за това управление, такова няма да има", подчерта той.

 

Парламентарната практика е председател на НС да се избере за половин час и той да е от най-голямата група. "Рашидов беше кандидатът на повече от 50% от народните представители и е изключително сполучлив избор. Той е в известна степен независим, доказал се професионалист, световноизвестен скулптор и не прави чест на колегите да говорят против него. Рашидов има много повече парламентарен опит от цялата група на ПП", заяви Добрев.

 

За анонса от страна на служебото правителство за две тарифи на цената на тока за българските домакинства, Добрев бе категоричен, че са сгрешили. "Няма лошо да сгрешиш. Разбраха, че грешат и след два дни го отмениха. Нашето предложение е до 2026 г. да се отложи тази идея", подчерта бившият енергиен министър.  

Още от "Политика"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени