Делян Добрев: В тая група, която се опитва да направи кула от карти, т.е. правителство, има един психично болен, който минава и бута картите. И като мине, ние отиваме на избори

Или кабинет от всички без "Възраждане" и ПП - ДБ или отиваме на избори, категоричен е бившият енергиен министър

Делян Добрев от ГЕРБ - СДС лансира идея за кабинет от всички без "Възраждане" и ПП - ДБ в ефира на NOVA. Алтернативата е шести избори, подчерта той.

 

Добрев коментира и възможността за съставяне на редовен кабинет с първия мандат. По думите на народния представител трябва да се даде възможност на останалите партии, които искат да дадат подкрепата си за кабинет на ГЕРБ-СДС, да предложат свои експерти или политически лица. След това решението ще е в ръцете на мандатоносителя.

 

Попитан какъв кабинет ще предложат, той каза, че вероятно ще предложат комбинация от политици и експерти. "Изключително трудно е да се създаде правителство, камо ли коалиция", каза той. И даде пример с кулата от карти - нареждаш картите, а изграждането й е сложен процес.

 

"В тая група, която се опитва да направи кула от карти, т.е. правителство, има един психично болен, който минава и бута картите. И като мине, ние отиваме на избори", каза депутатът.

 

Според него от сега е ясно, че ако се стигне до втория мандат, той ще се провали. "Ако отидем на шести избори какво ще е различно? Всички ще загубим по няколко депутата, ще сме в същата фрагментирана ситуация", заяви Добрев.

 

"Извън тази картина е "Възраждане". Ние няма как да приемем техни предложения за министри, защото те са против еврозоната, не искат да влезем в Шенген" обясни той.

 

Отсега е ясно, че вторият мандат ще се провали, категоричен е бившият енергиен министър. Според него няма как амбицията на ПП-ДБ да управлява самостоятелно да бъде оправдана. Попитан как ГЕРБ си представят кабинет с БСП заради различията между тях, Добрев отговори, че по тази логика отиват на избори.

 

"Ако Корнелия Нинова каже, че не е съгласна с нещо, например Украйна - ми да свали правителството. По всичко изглежда, че сме се запътили натам", каза Добрев. На въпрос Нинова ли е ключът към правителство, той каза, че тя никога не го е държала.

 

"Той се държи от Христо Иванов. Защото единственото правителство, което може да стане и да е стабилно, е с участието на ДБ. Хем Христо Иванов държи ключа, хем не може да го използва, защото влезе в тази безмислена коалиция с ПП и сега не може да излезе от нея", каза Добрев.

 

"Премиерът трябва да бъде от ГЕРБ", категоричен бе Дончев, но не уточни дали ще е експерт или политик: "Възможни са и двете хипотези".

 

"Дигитализация на жп релси", "отглеждане на деца в кооперативи" и "прегледи на възрастни хора в клонове на "Български пощи" - това са част от акцентите в програмата на ПП-ДБ, които Делян Добрев и колегите му от ГЕРБ разкритикуваха.

 

"Това е несериозно – в една Exell-ска таблица написани едни глупости". Така депутатът от ГЕРБ-СДС коментира някои от идеите. По думите му от партията на Бойко Борисов са реагирали веднага след като прочели програмата.

 

Добрев уточни, че тази програма на ПП ще струва на държавата между 7 и 12 милиарда допълнително, а ние в момента сле на минус 12 милиарда.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени