Делян Добрев: Взимаме газ от руските посредници и плащаме на Путин повече, отколкото щяхме да му платим, ако взимахме от "Газпром"

Предлагаме на всеки, който отговаря за управлението оттук-нататък да направи търг за дългосрочен 10 годишен договор за газ различен от руския, да запази капацитет в терминалите, за да не остане България без газ, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Zonanews

Слушах г-н Мирчев и искам първо него да коментирам. Има газ, защото купуваме от посредници и то руски посредници. Посредници, които ние към 2012 премахнахме, а сега се върнаха. Ето ви фактура доказателство. Това е компания "Винтерсхал", която само за миналия месец е продала газ за 40 млн. евро на България с 30% по скъпо. Това разкри в предаването "Тази неделя" по bTV народният представител от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. 


Количеството е 248 хиляди мегават часа по едната фактура, а по другата - 126 хил.мегаватчаса. С 30% по скъпо спрямо договора с Газпром, т.е. ние вземаме от посредника на Газпром и с това плащаме по 10 млн на ден повече. Ето ги документите, те не могат да се скрият. Има газ защото вземаме от руските посредници и плащаме на Путин повече, отколкото щяхме да му платим, ако вземахме от Газпром, отбеляза Добрев.

 

Една от ф-рите, показана от Делян Добрев
Една от ф-рите, показана от Делян Добрев Източник: Скрийншот видео кадър

Тези 10 млн.  на ден или ги взема Путин и Газпром, или ги вземат управляващите, или си ги разделят по някакъв начин. Според мен си ги разделят, подчерта бившият енергиен министър. В отговор на въпрос ще има ли газ през следващите седмици той цитира писмо на "Булгаргаз" до БЕХ, в което се казва, че газ няма и няма да има, дори д адойдат 7 танкера втечнен газ и да има инфраструктура за доставките от тях. 

 

"И за да не говорим празни приказки ви нося писмо от 27.07 от Булгаргаз. В него пише, че газ няма и няма и да има. Дори да дойдат тези 7 танкера – газ няма. От това писмо се казва, че за периода октомври, ноември и декември недостигът на газ е  между 1млн. и 848 хил.мегават часа и 2 млн. и 700 хиляди мегаватчаса. Един танкер е 1 млн , а на нас не ни стигат между 2 и 3 млн. мегаватчаса. Дори да идва по 1 танкер на месец той ще покрие едва половината от необходимото количество, изчисле народният представител от ГЕРБ-СДС.

 

Но за танкерите също е много интересно, защото в същото това писмо пише, че имаме оферта от американска компания за този газ, която оферта ние не сме приели, добави Добрев. А крайния срок да приемем тази оферта беше в петък в 4 часа. Ние не сме я приели, знаете ли защо? Защото ние нямаме терминали, където да ги разтоварим. Знаете ли защо нямаме терминали? За да могат промяната и управляващите от ДБ да купуват от руските посредници, допълни бившият енергиен министър.

 

Изходът е следният - сутринта рано имахме Изпълнителна комисия на партията и решение на ИК при Борисов, разкри Добрев. 

"Решението е да стартира незабавен търг за доставк ана неруски газ по дългосрочен договор. Пре дългосрочният договор газът е поне с 30 % по-евтин, отколкото, ако купуваш танкер по танкер. Трябва и незабавно да бъде резервиран капацитет в терминалите за регазификация в Гърция и в Турция", обяви Делян Добрев. 

 

Помните ли как казваха "Дано турците ни разрешат да си вкараме газа"? А на Борисов едно време му се подиграваха, че ходел в Турция да разнася шарбет, а сега го търсят Борисов да отиде да се разбере с Ердоган този газ да дойде в България, подчерта Делян Добрев.

 

И продължи: " Виждате ли каква ирония на съдбата. Предлагаме на всеки, който отговаря за управлението оттук-нататък да направи търг за дългосрочен 10 годишен договор за газ различен от руския, да запази капацитет в терминалите, за да не остане България без газ, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС. 

 

Разединителите на нацията се оказаха "Промяната". Крадецът вика дръжте крадеца. Казват, че са против Русия, а в същото време работят за интересите на Газпром и на Лукойл и българският потребител плаща по 10 млн. повече на ден. Това е истината. И между другото, имаме доклади от службите, които го доказват това. Питайте г-н Сабрутев (Венко Сабрутев от ПП, бел. ред.) дали е чел докладите на ДАНС и на външното разузнаване. 

 

Съмнява ме служебното правителство да овладее кризата, прогнозира бившият енергиен министър. Според мен ние ще останем без газ. А г-н Мирчев твърдеше, че във втората половина на годината газът ще е по-евтин, отколкото през първата. Това много лесно ще бъде доказано, че не е така, заяви Добрев.

 

След тази катастрофа никой няма да иска да управлява, но въпреки всичко днес в неделя Борисов ни събра в офиса на ГЕРБ, за да мислим изход от ситуацията. Изходът от ситуацията е още в понеделник да се стартира търг за дългосрочен договор за доставки на газ. Това беше единствената тема на срещата в централата, защото тя е най-наболялата, допълни депутатът от ГЕРБ.

 

Ще се окаже, че не само няма да имаме газ, но масово ще фалират предприятия, защото няма да могат да си платят сметките. Надявам се, че ще има правителство, надявам се на разума на българския избирател, надявам се, че избирателите на ПП и ДБ видяха че те са против Русия само на думи, но през цялото време работеха за интересите на Путин! Това е истината, заключи Делян Добрев. 

 

 

 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени