Делян Добрев: Знаем за няколко срещи на Асен Василев с "Лукойл" и тогава започнаха да скачат цените на горивата

Възможно е ПП да напазаруват още депутати и вотът да не мине, изрази опасенията си той

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: ПП ГЕРБ

"Средната цена на уралския нефт за месец май е 78 долара. Не само, че няма увеличение, има намаление. Защо за последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лев? Защо купуваме евтин руски петрол, за което се бори вицепремиерът Асен Василев, а плащаме скъп американски Брент?. ... Аз не знам министърът на енергетиката нещо да е направил през последните 6 месеца по този въпрос, а горивата в този период скочиха - бензинът с 36%, а дизелът с 37%. В същото време знаем за няколко срещи на Асен Василев с "Лукойл". И тогава почна да скача дизелът и бензинът (цените им, бел. ред.)". Това заяви по БНР бившият енергиен министър Делян Добрев. 

 

Народният представител от ГЕРБ-СДС коментира, че не е вярно, че петролът е поскъпнал заради световните цени, защото българската рафинерия не ползва сорта Брент, а уралски нефт. Според него в цената на уралския петрол за последната година няма изменения.

 

"Най-почтените и най-моралните, нетолерантните към корупцията от "Продължаваме промяната", защото те самите така се определят, пазаруват вече 10 дни депутати. Кога петима, кога един. Твърде вероятно е до деня на вота на недоверие, да бъдат напазарувани още депутати и вотът да не мине", подчерта Добрев по повод безпрецедентното купуване на депутати от правителството. 

Той изказа мнение, че депутатите от "Има такъв народ" не са избрани да влязат в Народното събрание заради себе си, а заради лидера на партията им - Слави Трифонов.

 

"Ситуацията в страната е толкова тежка, че не виждам друг изход, освен избори. Причината не е само, че положението е нетърпимо и този кабинет трябва да падне, а и това, че не виждам каква конфигурация би могла да се направи в този парламент за друго мнозинство. При всяка друга комбинация и "Възраждане трябва да е в управлението", а ние ценностно се разминаваме прекалено много с тях. Те задават въпроси за еврозоната, за НАТО за ЕС, които пред нас не стоят и никога не са стояли. Ако ИТН не бяха свалили доверието си от кабинета, нямаше да внесем вот на недоверие, защото няма нито едно свалено правителство, свалено с вот на недоверие".

 

Делян Добрев коментира и темата за предложението на Френското председателство на ЕС за ветото на Северна Македония. "Имаме подписан договор през 2017 година, който не се спазва. Докато не се изпълни този договор, не виждаме какви компромиси могат да се правят", каза той.

 

Добрев се съгласи с думите на президента Румен Радев, че това, което прави Кирил Петков, е безотговорно, защото е "премиер, а не куриер"

"Ние смятаме, че преди да се разгледа каквото и да е предложение в парламента, трябва да получим официално становище от Министерски съвет по това предложение, защото изпълнителната власт е за това - да дава становища на Народното събрание".

Още от "Политика"

Борисов в Нова Загора с мощна подкрепа за кандидат-кмета на партията Галя Захариева (НА ЖИВО)

Откакто 20 години е в политиката Атанасов няма победа, няма победа Корнелия Нинова. Нямаше да имат победа ПП, ако не бяха направили измамата с машините, заяви бившият премиер

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени