Делян Пеевски напуска конституционната комисия, целият й състав ще бъде сменен до 10 дни

Г-н Иванов също не участва и няма да излъчи знакови лица, ГЕРБ - също. Никой няма да излъчва знакови лица, допълни депутатът от ДПС.

Делян Пеевски
Делян Пеевски Източник: БГНЕС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се оттегля от парламентарната комисия за конституционните промени, а парламентът ще избере изцяло нов неин състав. Това обяви пред журналисти самият Пеевски след среща на трите формации, които обсъждат измененията в основния закон - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

 

Той мотивира оттеглянето си с това, че в комисията няма да има ярки политически лица от нито една от трите групи. "Ще изберем чисто нова конституционна комисия, за да няма разправии кой къде участва. Само тесни специалисти ще назначим, ще има работна група първо една седмица, за да се видят основните линии", заяви Пеевски.

 

Той обяви, че прави "крачка назад" в името на България, тъй като "промените в Конституцията са неотложни".

 

"Г-н Иванов също не участва и няма да излъчи знакови лица, ГЕРБ - също. Никой няма да излъчва знакови лица", допълни депутатът от ДПС.

 

Според него вече има пълно съгласие по някои от въпросите, включително за ограничаването на правомощията на главния прокурор, както и за разделянето на Висшия съдебен съвет на две части - един съвет на съдиите и втори на прокурорите.

 

Отпаднала е идеята за цялостно премахване на фигурата на главния прокурор заради конституционното решение от 2003 г.

 

"Ще ограничим правомощията на главния прокурор, за да няма подобни събития, които имахме", обобщи Делян Пеевски.

По думите му новата комисия за проментие в конституцията ще направи преглед на цялата съдебна система, като според него ще има акцент и върху съда, който също има нужда от реформа.

 

"Българите трябва да получат бързо съдопроизводство, не са доволни от бавното съдопроизводство. Промените в Конституцията са само първата крачка", смята Пеевски.

 

Христо Иванов от "Демократична България" потвърди, че има съгласие по тези теми. Той уточни, че в рамките на около 10 дни ще има рестарт на комисията, като в нея ще се лансират "експертни фигури без голяма политическа натовареност".

 

"Съдебната реформа не се изчерпва с промените в Конституцията", каза още той и допълни, че комисията ще разгледа и различни модели за това как може да функционира институцията на служебното правителство.

 

Една от идеите е периодите със служебен кабинет да бъдат максимално съкратени или пък да се определи предварително откъде президентът да избира служебните министри.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени