Ден за размисъл преди да упражним правото си на глас

Централната избирателна комисия предоставя полезна информация за българите, които ще гласуват за първи път

Гласуване
Гласуване

Денят преди изборния е ден за размисъл. Агитациите са забранени. Според предварителните списъци право на глас на парламентарните избори на 4 април имат малко над 6 милиона и 732 хиляди души. На тези избори в чужбина ще има рекорден брой секции - 465, където сънародниците ни могат да гласуват, но те ще могат да дадат своя вот само с хартиени бюлетини. У нас в 9 398 секции избирателите ще могат да избират с хартия или с машина. 409 са подвижните секции за гласуване на хора с увреждания.

 

Централната избирателна комисия предоставя полезна информация за българите, които ще гласуват за първи път на предстоящите парламентарни избори. Ако дотогава сте навършили 18 години, имате право да гласувате. Избираме 240 депутати в Народното събрание с мандат от 4 години. На интернет  страницата  на ГД "ГРАО" в МРРБ можете да намерете секцията, в която трябва да гласувате и адреса й. За целта трябва да въведете само своето ЕГН. Ученици и студенти от редовно обучение, включително курсанти, дипломанти, докторанти, специализанти, могат да гласуват в града, в който учат, ако градът е различен от населеното място по лична карта. Адресите на секциите са публикувани на сайтовете на общините. В деня на изборите носете личната си карта, заверена за съответната година ученическа книжка/студентска книжка, заверена за съответния семестър или уверение.

 

Ако гласувате за първи път, трябва да знаете, че на таблото пред изборното помещение има списък на партиите, коалициите и независимите кандидати, както и имената от кандидатските листи към всяка една от тях. Разгледайте ги. След това влезте в изборното помещение. На място ще Ви дадат да попълните декларация, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място. Ще ви впишат в избирателния списък. Можете да изберете да гласувате с хартиена бюлетина или с машина. Ако гласувате с хартиена бюлетина член на секционната избирателна комисия ще откъсне пред Вас бюлетина, ще сложи печат на гърба й и ще Ви я подаде.

 

В кабината гласувате със знак "Х" или "V" със син химикал в квадратчето с номера на избраната от Вас партия, коалиция или независим кандидат. Ако желаете отбележете преференция за кандидат в кръгчето. Сгънете бюлетината и излезте от кабината. Член на СИК ще постави втори печат и ще откъсне малкия отрязък. Пуснете бюлетината в прозрачната урна. Ако гласувате с машина, член на СИК ще Ви даде карта, с която се активира електронната бюлетина на машината. Тя изглежда по същия начин като хартиената. За повече информация посетете  сайта  на Централната избирателна комисия.

 

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени