Деница Сачева: Българите ще запомнят Радев единствено с неговия негативизъм

Смятам, че ще задържим безработицата на нивото на едноцифрено число

Министър Деница Сачева в "Карай направо"
Министър Деница Сачева в "Карай направо" Източник: NOVA

230 598 души са безработните, или около 7 % от трудоспособните българи, каза в предаването "Карай направо" по NOVA министър Деница Сачева. 
Не бих казала, че съм оптимист, по-скоро бих казала, че съм реалист. 600 млн. лева ще отидат тази година за такива мерки. С тези мерки смятам, че ще задържим безработицата на нивото на едноцифрено число, добави тя.

На въпрос "Как ще отговорите на тези 66 %, които се безпокоят за бъдещето си", министър Сачева отговори:
"Всички се безпокоят, вкл. и ние. Със сигурност винаги има хора, за които средствата не са достигнали. Обективните факти са, че има хора, които успяха да получат пари и да се задържат като работещи. Има хора, които получиха пари, но не успяха. Има и хора в сивия сектор, които не могат да се възползват от тези мерки". 


Ние винаги се опитваме да излъжем държавата, за много хора е едва ли не въпрос на чест да "прецакат" правилата, каза Сачева. Трябва да стане ясно, че понякога може да се спечели, ако се заобиколят правилата, но в дългосрочен план това не  е приемлива политика. 

 

"На първо място искам да обърна внимание, че МОЛ-овете и фитнесите са отворени едва от три дни, а училищата доста преди това. Здравните власти предупреждаваха за идващата вълна от южнофрикански щам на вируса, от бразилски. Ние на всеки две седмици анализираме обстановката и приемаме промени в мерките. Но проблемът с образованието е много сериозен, учениците не могат да останат цяла година на дистанционно обучение, с това не са съгласни нито учители, нито родители", обясни Деница Сачева.  Ген. Мутафчийски е винаги със сериозна доза на загриженост, информира ни за възможните най-лоши сценарии. А ние трябва да намерим този баланс, защото ако се случи цели сектори да изчезнат от икономиката, това също не е приемливо, сподели министър Сачева.

Още в края на март-началото на април 392 000 пенсионири със 120 лв. за хранителни продукти. Ще има възможност за тези, окито са най-засегнати да получат по-голяма подкрепа. Това означава тези, които получават помощ 60/40 да преминат в режим на получаване на помощ 80/20. За част от бизнеса мярката ще продължи и след септември, обясни социалният министър.

Мисля, че слагаме карицата пред коня, каза Сачева на въпрос кой ще бъде премиер, ако ГЕРБ е първа политическа сила. Но мисля, че е логично, ако партията е първа политическа сила, премиер да бъде г-н Борисов. 


Разочарована съм, че президентът Радев изгражда своята политика основно върху критика срещу правителството. Хората трудно ще запомнят нещо различно за г-н Радев от този негов негативизъм. Няма как Радев да очаква друга отношение от наша страна, отношение, което да е лишено от чувства. Защото неговата политика е да създава разединение, а той трябва да се стреми да бъде обединител. 

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени