Деница Сачева: Имаме сходство с ДПС за основните приоритети

Тя коментира след проведените преговори за съставяне на правителство

Деница Сачева, ГЕРБ
Деница Сачева, ГЕРБ Източник: Zonanews

"Разговорите, които проведохме до момента показаха, че имаме сходство с ДПС по отношение на основните приоритети на страната ни". Това заяви днес на брифинг в Народното събрание Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, след проведените преговори с представители на ДПС за съставяне на правителство.

 

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ДПС започнаха
Преговорите между ГЕРБ-СДС и ДПС започнаха Източник: Zonanews

Министър-председателят и председателят на парламента ще са от ГЕРБ, заяви Деница Сачева от преговорния екип на формацията след разговорите с ДПС за кабинет с първия мандат. Има сходство в програмите на ГЕРБ-СДС и ДПС по отношение на основните приоритети за страната, коментираха от ГЕРБ-СДС. Приоритетите, по които има съгласие, по думите на Деница Сачева от ГЕРБ са Шенген, еврозоната, икономически растеж, основан на инвестиции и ясни политики за пазара на труда и връзката му с образованието, както и модернизацията в отбраната, съдебната реформа и борбата с корупцията.

 

"Говорим за правителство, което е на споделената отговорност и документ, който евентуално ще предложим, ще е на този принцип - правителство на споделената отговорност по определени политики", заяви Деница Сачева. Получихме много ясен знак и сигнал от хората, които гласуваха за това, че нашият проевропейски избор се потвърждава вече колко пъти, включително и от избирателите на БСП, и в този смисъл няма смисъл да започваме разговори в тази посока", заяви Деница Сачева.

 

Деница Сачева
Деница Сачева Източник: Zonanews

От партията преговарят за правителство с четиригодишен мандат. "Говорим за правителство, което е на споделената отговорност и документ, който евентуално ще предложим, ще е на този принцип - правителство на споделената отговорност по определени политики. Получихме много ясен знак и сигнал от хората, които гласуваха за това, че нашият проевропейски избор се потвърждава вече колко пъти, включително и от избирателите на БСП, и в този смисъл няма смисъл да започваме разговори в тази посока", заяви Деница Сачева.

 

Относно съдебната реформа и борбата с корупцията първата задача ще е определянето на правила и избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията, както и нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество, заяви Рая Назарян. Постигнато е съгласие, че за Закона за съдебната власт трябва да се изчака решението на Конституционния съд, необходим е и нов Наказателен кодекс, допълни тя. България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, на начина на говорене и на лидерите, и на ПГ. Няколко избора избирателите казват едно и също - че трябва да има политика на съгласие, обясни Сачева.

 

Теменужка Петкова, ГЕРБ
Теменужка Петкова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Повече не може да се бяга от отговорност. Затова от ГЕРБ изпратихме покана до всички политически сили. Хората очакват от нас резултати, работа по техния дневен ред. Нямаме право да губим времето на гражданите, нито да продължаваме да пилеем доверието в институциите. Обсъдихме различни теми от програмите на двете партии. Основен акцент - публичните финанси и икономиката. С удоволствие мога да отбележа, че имаме сходство, коментира Теменужка Петкова.

 

Рая Назарян
Рая Назарян Източник: Zonanews

Членството в еврозоната е основен приоритет. Законодателни промени, които да преустановят административните пречки пред чуждите инвеститори. Ще се обсъдят и възможностите за привличане на чужди инвеститори, ДПС имат идея. Ще се развива капиталовата програма към бюджета. Антикорупционната реформа ще е основен приоритет - веднага след конституирането на парламента внесени, разгледани и приети правилата за членове на Автикорупционната комисия, обясни Рая Назарян.

 

Изцяло нов закон за отнемане на незаконно придобитото имущество - имаме готовност със законопроект. За ЗСВ ще се изчака решението на КС и тогава да се види в каква посока ще се работи по промените. Но подходящи мерки за справедлив съдебен процес. Изцяло нов Наказателен кодекс - да бъде ревизиран, изчистен и направен както трябва. Това е дълъг процес, но затова виждането ни е за 4 г., за да бъдат изчистени всички въпроси. Над половин милиард сме дали за избори в последните години, грешно е да даваме пари за още, обясни Сачева. Йорданка Фандъкова има много качества, които я правят подходяща за всякакви позиции, обясни още Сачева.

 

Тя каза, че резултатите дават основание да се направи извода, че повече не може да се бяга от отговорност:

"Затова изпратихме покана за разговори по политики и по приоритети до всички парламентарно представени политически групи, на която се отзоваха от ДПС, а отказ е получен от "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Възраждане".

 

Преговарящите от страна на ГЕРБ-СДС: Рая Назарян, Деница Сачева, Теменужка Петкова
Преговарящите от страна на ГЕРБ-СДС: Рая Назарян, Деница Сачева, Теменужка Петкова Източник: Zonanews

В преговорния екип на ГЕРБ-СДС бяха Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. От страна на ДПС на срещата присъстваха Йордан Цонев, Елван Гюркаш, Ертен Анисова, Искра Михайлова, Станислав Анастасов и Байрам Байрам.

 

От страна на ДПС дойдоха: Йордан Цонев, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Ертен Енисова, Елван Гюркаш и Байрам Байрам.
От страна на ДПС дойдоха: Йордан Цонев, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Ертен Енисова, Елван Гюркаш и Байрам Байрам. Източник: Zonanews

 

Още от "Политика"

Военното разузнаване обвини съветник на Денков в опит за вербовка. Атанасов прочете SMS на Венев: Гномът и дъртите ченге

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов на свой ред прочете от трибуната на Народното събрание СМС с неуточнен произход, според който службите искат да спрат реформата, пускайки компромати

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени