Деница Сачева: Нека видим днес кой се интересува от проблемите на хората и кой е влязъл в НС да прави игрички

"Това с изолацията е едно голямо клише. Явно и ПП са в изолация, след като никоя партия не отиде при поканата им за среща" - каза Сачева

Деница Сачева
Деница Сачева Източник: МС

Деница Сачева ГЕРБ в "Денят зпочва" по БНТ обясни, че очевидно "Демократична България" не може да преодолее свои вътрешни проблеми и да работи с ГЕРБ както е наложително в ситуация като тази.

"Очевидно е, че правителство без ГЕРБ няма как да се случи, защото ГЕРБ има най-големия вот на доверие от избиратеите. Как си представяте и математически да се случи без ГЕРБ, всякакви заклинания никога и т.н. просто са несериозни в този момент" - обясни тя.

 
Но се опитват да ви поставят в изолация?

 

"Това с изолацията е едно голямо клише, няма как да си в изолация и да си първа сила, с най-големия вот. Напротив, ако вземем, например последната покана на ПП за среща с другите партии, където никой не отиде, то тогава ПП са в изолация. Нека говорим за съдържателните неща. Нито едно решение в НС, по всяка тема, няма как да се случи без диалог" - каза Деница Сачева.


Вие сте победители , но видяхме какво се случи за председател?

 

"Каквото и да било решение в НС, няма как да се вземе без диалог, без да се говори , без да се намери сечението между партиите. Ние ще се инатим как никога и никъде няма да направим с някого нещо. Нека се концентриираме върху съществени задачи. Задачата за председател беше решена. НС има председател, той е от най-голямата група. Ние искаме да работим, за да решаваме проблемите на хората. Да, добре е, че се избра председател, за да вървим напред" - заяви Сачева. 


Може ли партиите зад Рашидов, да съставите и управление?


"Това не е мнозинство за управление. Това е мнозинство за председател, че той трябва да е най-възрастният, за да няма други страсти и НС да работи. Самите председатели на партии отхвърлят тази възможност. Нека не предопределяме бъдещи решения" - призова тя. 


Правителство на малцинството?

 

Според Деница Сачева правитество на малцинството е краен вариант:  "Всички варианти са на масата сега, не бързаме да предопределяме, ще бъде трудно. Необходим е диалог. Това е темата от която всички бягат, тези които не желаят диалог, а само правят заклинания, не искат да работят за обществото и те нямат мнозинство и не могат да си наложат политиките". 


От ПП чухме че не искат да говорят с вас?


"Ние поставяме темата за борбата с корупцията и в това число и в предишното управление. Предложихме съдебна реформа, въпросът е защо те не искат да говорят за корупция, и как ще го правят, при положение че законът за КПКОНПИ няма как да бъде приет без гласовете на ГЕРБ. ПП се гордеят с това че са направили трудно мнозинство, имаха време докато управляват и можеха да си приемат закона за КПКНПИ.


Важно е какво ще се случи които ще се приемат от НС , от бъдещето мнозинство, така че без разговор по темите, няма как да се мине, не става въпрос за математически мнозинства или да се заобиколят процедури. Става въпрос за решенията които се предлагат, затова очакваме разговор.

 

И днес внасяме пакет от антикризисни мерки и нека видим кой се интересума от проблемите на хората и кой е влязъл в НС да прави игрички. Енергетика, план за възстановяване, компенсации, ток за битовите потребители - нека видим кой ще подкрепи тези мерки. Защото прекалено много се крием зад процедури зад представи и образи на доброто и лошото, а хората искат конкретни мерки" - предупреди Сачева.

 
Ако трудно се разберахте за председател, как ще е за комисиите?


"За разлика от ПП които в предишното НС постъпиха недалновидно и решиха че трябва да са с председател на всички комисии, ние още в началото сме заявили, че ще правим пропорционално разпределение на комисиите. Въпреки нападките, ние работим професионално и отговорно, а как ще реагират ПП и дали ще виждаме истерични коментари, ще стане ясно. Със сигурност ще постави своите изисквания, но няма да бъдем като тях. 


Всяка политическа партия в НС има право на законодателни решения и проекти. Всеки решава какво слага на масата - за нас това са антикризисните мерки. Нашите мерки нямат отражение върху бюджета, така че нямаме проблем да ги предложим сега. Вече бяха изнесени параметрите на бюджета и сме запознати с наследството на ПП. За съжаление това , което се вижда от всички е, че е тежко" - обясни Деница Сачева.

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени