Деница Сачева: Случващото се в НС не е опит да бъде изслушан министър-председателят, а да бъде унижен

Тя е категорична, че Красимир Вълчев например е един от най-добрите министри на образованието

Деница Сачева
Деница Сачева Източник: bTV

Отиваме на консултациите при президента с готовност да представим кабинет, въпреки че знаем, че има мнозинство срещу нас в парламента. Нашето окончателно предложение за министър-председател е Даниел Митов. Решението е общо на цялата партия. Имаме готовност да представим кабинет. Това заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV Деница Сачева от ГЕРБ-СДС.

 

"Съставът предстои да го видите в 9 часа. Отиваме с нагласата да изпълним това, което са възложили нашите избиратели. Да заявим готовност да представим кабинет с ясната представа, че няма да бъде подкрепен. Имаме кандидат за министър-председател. Това е Даниел Митов и той е окончателното ни предложение. Имахме разговори, коментирахме възможните варианти. Решението е общо. Почти сме готови. В момента, в който получим мандат, имаме готовност да представим кабинета. Със сигурност ще има комбинация на стари и нови лица. На този етап съм заявила желанието си, че предпочитам да останат в НС. Категорично не мога да давам оценка за себе си. Никога не съм го правила", разкри Сачева.

Тя е категорична, че Красимир Вълчев например е един от най-добрите министри на образованието. "Колегата в здравеопазването също е добър министър. Аз лично ги очаквам в нашия кабинет. Направихме своите отчети, отчели сме и сериозни постижения, и грешки. Повишихме доходите, разходите за здравеопазването и образованието. Повишихме учителските заплати. Повиши се БВП и това говори, че държавата се е управлявала добре. Състоянието на държавният резерв е много добро. Очаква се скоро да надхвърли 8 млрд. лв. Взели сме само 800 млн. лв. дългове, така че колегите от опозицията няма защо да се притесняват. Нека да оставим оценката за министрите на хората и социалните партньори. Финансовите министри са много успешни. В рамките на този мандат влязохме в чакалнята на Еврозоната, което е сериозен външнополитически успех и не може да бъде замитан под килима. В рамките на ГЕРБ има много успешни личности, доказали своя професионализъм. Нямаме проблем да излъчваме министри", продължи с коментара си Деница Сачева.  По думите ѝ Костадин Ангелов е бил успешен министър и може да очакваме, че ще бъде част от състава, който ГЕРБ смята да предложи на народното събрание.

 

"Това, което се случва в Народното събрание не е опит да бъде изслушан министър-председателят, а да бъде унижен. На министър Дончев не му беше дадена думата са говори по Плана за възстановяване и устойчивост, въпреки че той беше отговорен за него. Очевидно е, че това викане има други цели", категорична беше Сачева. Според нея няма искрен интерес към работата на предишния кабинет. Като пример за противопоставяне тя даде допълнителните 50 лв. за пенсионерите.  Дейността на Борисов е публична. Може да проследите всеки ден хората, с които се среща. Не е непрозрачна и публична. Това, че някой иска определена форма на този контакт, това е различно. Непрекъснато Борисов е получавал упреци, че работи авторитарно и че определя еднолично. Неговото поведение през последната една година. Всеки от нас има възможност да дава своите идеи, да предлага своите политики, да ги обясняваме на хората. Непрекъснато срещаме неговата подкрепа. Това е знак, който трябва да покаже колко несъстоятелни са упреците. 

Планът за възстановяване и устойчивост получава несъстоятелни упреци според Сачева. "Този план е публичен, може да бъде видян във всичките си форми. Внесен е в парламента. Не е вярно, че не е обсъждан със синдикати и работодатели. Непрекъснато е имало обновяване на този План. Призоваваме този план да се прегледа от НС и ако действително има загриженост, да се спази срока, НС да възложи правителството да внесе този план. Нека да видим какви са идеите на колегите и с какъв План ще излязат. Заедно с оперативните програми този План може да донесе 50 млрд. лв. Планът получава несъстоятелни упреци, че се състои само от саниране и асфалт. Предвидени са над 380 млн. лв. за обучения по дигитални умения на над 300 000 граждани. Другите изказвания са абсолютно невежи. Готови сме да спазим срока, ако това ни бъде възложени. Това не е планът на ГЕРБ, а планът на България. Нека който има идеи, да допринесе за него. Това не трябва да е поредната дъвка. Няма да загуби пари, но ще получи достъп до средствата на по-късен етап. Ако бъде внесен през април, още през есента може да разполагаме със средства за проектите", подробно обясни Деница Сачева. 

 

По темата за пенсиите социалният министър съобщи, че ще има инденксация от 5%. "От днес до 26 април всички с пенсии от 300, 01 лв. до 369 лв. може да получат 120 лв. за храна. Това са около 392 000 пенсионери. Както виждате, тази политика беше заложена в бюджета още миналата година и се изпълнява след изборите. Тези, които имат пенсия под 300 лв. в момента получават друг вид финансова подкрепа, патронажна грижа, топъл обяд, личен асистент. 120 лв. е горе долу едногодишното увеличение на тези, които имаха пенсия под минималната. Всеки пенсионер може да ползва тези 120 лв. за какво прецени. Ние ги даваме за храна. Няма да подават абсолютно нищо, изчистили сме списъците в НОИ. Всичко става без затруднения за хората", добави тя.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени