Денков към Терзиев: Не затваряйте възможности, да не стане като при нас в НС

Ще инициирам срещи с всички политически партии и техните представители, за да намерим начин да намалим напрежението и да има работещ общински съвет, заяви Терзиев

Николай Денков и Васил Терзиев
Николай Денков и Васил Терзиев Източник: БТА

"Не затваряйте вратите към никоя политическа сила" - това послание отправи премиерът Николай Денков към кмета на София Васил Терзиев след срещата им в Министерски съвет. "Задачите и на Столична община, и на общините, които предстоят, са в центъра на вниманието на правителството. Срещали сме се преди това само инцидентно, така че в голяма степен това беше опознавателна среща", заяви още Денков.

 

Премиерът изброи, че столичният кмет е поставил няколко от общите теми, "по които екипът му в момента знае, че трябва да работи интензивно - образование, финансиране на общините". Министър-председателят засегна и въпроса за мнозинствата в новоизбраните общински съвети.

 

"Това, което имаме на национално ниво, няма как да се проектира във всяка една община. Общините са много различни. Позволих си, понеже бях попитан, да дам такъв съвет на кмета - не затваряйте възможности, защото може да се окаже, че единствените възможности са тези, за които сте казали, че не могат да се реализират. Това нещо го изживяхме в Народното събрание, за това моят съвет е да не се прибързва със затваряне на опции, които след това могат да се окажат полезни".

 

Премиерът подчерта и че в най-скоро време предстои среща на правителството с представители на Националното сдружение на общините в България.

 

Николай Денков и Васил Терзиев
Николай Денков и Васил Терзиев Източник: БТА

От своя страна Терзиев заяви благодари за протегната ръка и добави, че за него е било "изключително важно" да се проведе тази среща и да изложи основните си приоритети. "Беше доста конструктивно и се надявам, че ефектът от доброто сътрудничество между Столичната община и изпълнителната власт ще може да бъде усетено от софиянци през следващите месеци и години", допълни новоизбраният кмет.

 

В края на седмицата той ще обяви пред медиите екипа, с който ще работи в Столичната община. Терзиев се ангажира, че ще инициира срещи с всички политически партии и техните представители: "Ще инициирам срещи с всички политически партии и техните представители, за да намерим начин да намалим напрежението и да има работещ общински съвет. Ще работим активно и ще има протегна ръка към всички представители в СОС, за да намерим допирните точки към програмите, прагматичните решения и търсенето на съгласие".

 

Терзиев добави, че е оптимист относно решаването на казуса с избора на председател на Столичния общински съвет. Вчера след два опита на своето първо заседание в новия мандат Столичният общински съвет не успя да си избере председател. Ново заседание е насрочено за 20 ноември.

 

Васил Терзиев
Васил Терзиев Източник: БТА

При полагането на клетва Терзиев обяви, че първата задача, извън тези, които са заложени в програмата му, е да се запознае с администрацията и да разбере кои са най-неотложните неща, които е нужно да бъдат придвижени до края на годината. Освен това, което са говорили на срещата Денков и Терзиев, министър-председателят коментира пред журналисти и предстоящия вот на недоверие - според него той е възможност да се обясни на хората какво е направено в последните пет месеца в системата на отбраната и националната сигурност.

 

"Много процеси се движат успоредно и затова трябва обществото да е информирано. Разбира се, готови сме да чуем и всякакви критики, стига да се основават на факти, а не на измислици", каза Денков. 

Още от "Политика"

Общинските съветници от ПП-ДБ-СС в столицата искат кметът Терзиев да забрани честването на руския Ден на защитниците на

България е една от държавите най-обилно "обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот

Прочетете повече прочетете повече

Делян Пеевски: Отказах на Христо Иванов делкането, седя в скута ми, пи мазно турско кафе, иска Андрей Янкулов за главен

Изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят в момента проекта на "Уестингхаус" за ядрена централа заради Свилен Спасов, агента на Държавна сигурност

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени