Денков отхвърли предложението на ГЕРБ: Радикално променя приоритетите ни

Нека да изпълним задачите, така както са поставени и договорихме с ГЕРБ преди 9 месеца, заяви премиерът

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Предложението на ГЕРБ от вчера радикално променя приоритетите, набелязани от нас преди 9 месеца. Вместо да продължим с реформите, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове. Заявявам ясно, че не приемаме такава подмяна на приоритетите. Това каза в началото на днешното правителствено заседание премиерът Николай Денков.

 

Думите му са по повод предложеното от ГЕРБ-СДС коалиционно споразумение. То е за 3 г. напред и предвижда министерските кресла да се разделят 50:50 между тях и ПП-ДБ. Офертата на ГЕРБ бе представена лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

"Нека да изпълним задачите, така както са поставени и договорихме с ГЕРБ преди 9 месеца. Едва, след като извървим набелязания път за борба с корупцията и реформи в правосъдната система през следващите няколко месеца, след това сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред", подчерта премиерът.

 

Ето какво каза още той:

"Това управление беше съставено с една ясна задача - да освободи властта и институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на прехода. Това договорихме, това записахме в управленската и законодателната програма и за това си стиснахме ръцете с вицепремиера Мария Габриел.

Основен приоритет на това правителство е борбата с корупцията и правосъдната реформа, които да върнат чувството на справедливост у хората и да подобрят средата за бизнеса и инвеститорите. Постигнахме много в последните 9 месеца - променихме Конституцията и Закона за антикорупционната комисия, въведохме контрол върху действията на главния прокурор, подготвихме промени на законите, свързани с ВСС, така че да осигурим независимост от политическа намеса върху правосъдната система, но това не е достатъчно. За да има справедливост, а не бухалки, трябва да довършим задачата.

Предстои изборът на състава на Антикорупционната комисия, на ВСС и на ключови регулатори. Последните разкрития за групите на Нотариуса и на Пепи Еврото показаха на всички, че правосъдието ни е превърнато в борса, че вместо да се борят с престъпността, организирани групи с протекциите на политици са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на службите, прокуратурата и Антикорупционната комисия. Сега е нужна политическа смелост да направим следващите стъпки, както са набелязани в управленската и в законодателната програма, върху които е съставено това правителство".

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени