Денков поиска МВР да провери заплашван ли е министър от полицаи със симпатии към паравоенни организации

Премиерът иска два доклада от министъра на вътрешните работи - за действията на полицаите и на протестиращите

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

 Получих информация за сигнал към прокуратурата, свързан с действия на конкретни полицаи, които демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации и отправят заплахи към конкретен министър от кабинета. Очаквам проверка на този сигнал, както и конкретни действия от МВР за цялостна и дълбока реформа, така че такива хора да не могат да служат в МВР. Това заяви министър-председателят Николай Денков преди началото на Министерския съвет. От думите му не стана ясно кои са паравоенните организации, нито кой е заплашваният министър. 

 

Денков обясни, че няма как служител на реда да отправя заплахи към действащ министър. "Има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или друго решение и с една или друга личност", каза той. 

 

Премиерът коментира и протеста срещу Българския футболен съюз на 16 ноември, при който пострадаха десетки демонстранти от полицейско насилие. "Огромното количество от демонстрантите използваха възможността си по закон - да протестират, когато са недоволни от дадена институция. Но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията и имат огромна вина.  Те трябва да бъдат издирени, разследвани и осъдени, ако е необходими", посочи Николай Денков.

 

Според него по-голямата част от полицаите е изпълнила дълга си, но и сред униформените е имало хора, които са превишили правата си и са използвали насилие, без да е необходимо. Заради това те също трябва да бъдат разследвани и наказани.

 

"Тъй като имаше различни интерпретации какво очаквам от МВР, искам да бъда пределно ясен: 

От министъра очаквам доклад, в който да са описани всички подадени сигнали. В тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, което ги е предизвикало от страна на протестиращите, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи. От друга страна, по всички сигнали, свързани с насилие над полицаите, искам яснота кои са полицаите, които са участвали, как са разследвани, какъв е резултатът от това разследване. И тези, които са превишили правомощията си значително, трябва да бъдат уволнени от службите, тъй като нямат място в МВР".

 

В зависимост от двата доклада - за полицаите и за протестиращите, и в зависимост от това какво пише в тях, Денков "ще дефинира" отношението си и към МВР, и към министъра Калин Стоянов. 

 

Премиерът заяви, че обяснява това отново, тъй като "някои от изказванията, които чува през последните дни, го карат да си мисли, че министерството отново е тръгнало в грешна посока".

 

"Не можем да очакваме от журналистите да ходят с каски на протестите. Това не е бойна зона, а трябва да са мирни протести. Затова е важно да се дефинирана ясна стратегия и план за превенция на полицейското насилие над граждани и журналисти, както и стратегия за защита на журналистите на терен", категоричен е той.

 

Министър-председателят очаква МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите и да ги защитават по време на протести: "За да гарантираме правата на гражданите за достъп до информация, първо трябва да гарантираме правата на медиите".

Още от "Политика"

Евродепутати: Имоти в България са центрове на руско влияние

ЕП изразява и силна загриженост относно съществуването на мрежа от агенти по дезинформация, действащи в платформите на социалните медии, в традиционните медии, академичните среди, неправителствените организации и политическите партии, както и относно руския контрол върху тази мрежа

Прочетете повече прочетете повече

ГЕРБ-СДС регистрира листата си в РИК-Пазарджик, Екатерина Захариева отново е водач

В регистрираната пълна листа място намират познати и изтъкнати лица от партията на общинско и областно ниво, както и представители на гражданската квота – всеки от тях с доказана експертиза и опит

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Главчев обсъди подготовката на изборите с представители на четири министерства

Това са министрите на електронното управление и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Мундров и Виолета Коритарова, както и заместник-министрите на външните работи и на транспорта и съобщенията Иван Кондов и Димитър Недялков

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени