Денков: Ще бъдат отделени 2 млрд. евро за намаляване на мигрантския натиск към ЕС

По думите на Денков подкрепата за страната ни за присъединяването на еврозоната и Шенген е търсена в индивидуални разговори с премиерите на различни държави

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

"Ще бъдат отделени нови 2 млрд. евро, които да бъдат използвани, за да бъде намален мигрантският натиск към ЕС. Част от тези средства ще бъдат насочени към България." Това заяви министър-председателят Николай Денков по време на парламентарния блицконтрол.

 

Денков отговори на въпрос на народния представител от ПП-ДБ Даниел Лорер, който поиска да знае какви са резултатите от участието на премиера във Европейския съвет, провел се вчера в Брюксел. 

 

"Основните теми на Европейския съвет вчера бяха свързани с актуализирането на бюджета, поставянето на някои нови приоритети за финансиране, подкрепа за Украйна, подкрепа за борбата с нелегалната миграция. Нещо, което касае пряко България", уточни Денков. 

 

"Отделно бяха обсъдени и някои други проблеми, като сблъсъка между Израел и Палестина, земеделските протести и други", добави той. 

 

По думите на Денков подкрепата за страната ни за присъединяването на еврозоната и Шенген е търсена в индивидуални разговори с премиерите на различни държави.

 

"Специално аз търсих разговори с държавите, които по принцип са много консервативни, когато се търсят решения, свързани с разширение на ЕС – това са северните държави, Нидерландия и Германия. Във всички тези разговори имаше разбиране за напредъка на България и за това, че България трябва да бъде част от еврозоната, когато изпълни критерия за инфлация, и Шенгенското пространство", каза още министър-председателят.

 

Денков подчерта, че тази позиция е заявена и от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени