Денков за проекта "Трети март": Би ме притеснило, ако се окаже, че това е партия, която се оглавява от президента

Министър-председателят коментира още, че очаква да има решение за подкрепата за Украйна. "Ще видим дали Орбан ще реши да остане сам, или ще намерим решение", добави той

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

България е парламентарна република. Всяко едно легитимно политическо представителство би било обогатяване на демокрацията. Трябва да приветстваме всяка една демократична форма. Би ме притеснило, ако се окаже, че това е партия, която се углавява буквално или недиректно от Президентството, защото би било пряко нарушение на Конституцията. Не, че не сме имали и друг път такива анонси. Важно е да бъде изчистено кой и в каква роля действа. Ако има партиен проект, той трябва е отделен от президента. Това заяви от Брюксел премиерът акад. Николай Денков.

 

 Относно сагата с регулаторите и сделката за "Булсатком"

"Има напрежение около самите регулатори в общ план, много са с изтекъл мандат. По отношение на конкретната сделка (за придобиването на "Булсатком", бел.ред.), знаете, че от доста време се поставя въпроса дали тя създава монополно положение. Прочитът ми на онова, което каза г-н Петков, е че внимателно трябва да се вземат такива решения", посочи премиерът Денков.

 

"Ако е вярно, че утре Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще одобри сделката между "Юнайтед груп" и "Булсатком", това много ни притеснява. Притеснително е, ако комисията просто одобри това решение, което ще се отрази на хиляди българи, без никакъв коментар. Вярваме, че реформата в КЗК трябва да стане много бързо", заяви пред медиите съпредседателят на ПП Кирил Петков вчера.

 

Сайтът Mediapool в сряда съобщи, че КЗК отваря пътя за поглъщането на "Булсатком" от "Виваком". Служители обаче са на мнение, че това ще се отрази негативно на клиентите, защото ще има концентрация на пазара. Служители на "Булсатком" от цялата страна се събират на протест пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на 1 февруари.

 

"Няма да вземам страна, но чух възраженията на други мобилни оператори, да се видят аргументите им и да се провери дали КЗК отговаря на всички тези притеснения. По-скоро трябва да се гледа обосновано ли е решението, какви са аргументите и от едната и от другата страна", посочи акад. Денков.

 

Решение за Украйна

Министър-председателят коментира още, че очаква да има решение за подкрепата за Украйна. "Обсъжда се какво ще бъде. Работим за 27 държави, но без компромиси с европейските ценности. Ще видим дали Орбан ще реши да остане сам, или ще намерим решение", посочи Денков.

 

Европейските лидери ще обсъдят общоевропейски въпроси. Повдигната ще бъде и темата за членството на България в Шенген и Еврозоната. Денков ще разговаря с германския канцлер Олаф Шолц. "Имали сме винаги подкрепа от Германия. Очакваме конкретна подкрепа от тях по следващите стъпки", допълни премиерът.

 

Вътрешен Шенген

По отношение на вътрешния Шенген Денков заяви, че такива предложения има, но те не се обсъждат от политическите ръководства, защото биха влезли в противоречие със законите в ЕС.

 

"На политическо ниво никой от нас не обсъжда такъв вариант. Чувам, че има такива предложения, но не се обсъждат от ръководствата на другите страни", допълни премиерът.

 

Протестите на фермерите

Денков коментира и протестите на фермерите, които блокираха района около Европарламента в Брюксел, докато лидерите се събират на разговори вътре.

 

 "Няма никакво изключително увеличение на вноса от Украйна. От там трябва да внимаваме какви са данните и какви са слуховете. За България също няма изключителен внос от Украйна. Решенията в момента съответстват на наличните факти, а и на исканията на българските производители. Аграрният сектор у нас е подпомаган. Увеличението в бюджета тази година е значително - с още 500 млн. лева. Трябва да се разглеждат различните сектори - искаме да подпомогнем плодове, зеленчуци, малки производители, млекопроизводители. Тази година е по-особена и за зърнопроизводителите, но те имаха доста успешни години подред. Статистиката показва, че големите зърнопроизводители всъщност са имали печеливши години", посочи Денков.  

Припомняме, че зърнопроизводителите поискаха финансовото министерство да намери 500 млн. лева за т.нар. украинска помощ. В противен случай заплашват с протести. Яростни демонстрации има в цяла Европа. вропейската комисия направи и първата отстъпка, за да успокои бранша и даде назад в намерението си да въведе изисквания фермерите да държат 4 процента от обработваемата земя като непроизводствени площи, за да могат да се възползват от европейски субсидии. Условията са свързани с опазването на околната среда и са общо девет. Целта е по този начин да се стимулира биоразнообразието.

 

"Мерките за протестиращите фермери - дерогация за някои от екологичните изисквания, както и да има ограничения, ако се надхвърлят квоти, съответстващи на последните години на внос от Украйна", обясни още премиерът акад. Николай Денков.

Още от "Политика"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени