Денков за Радев: Изпрати България тотално извън европейска орбита, когато внясаше бюджет с 6% дефицит

Процедура на импийчмънт би отнела обществена енергия и би ни отклонило от задачите ни

Министър-председателят Николай Денков
Министър-председателят Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

"С държавният глава си говорихме за проблеми, които трябва да решаваме заедно като институции. Когато се говори за престрелки, това не е коректно, тъй като от дълги месеци имаше залпове от едната страна към другата. Надявам се да си говорим и да продължим да работим градивно, защото имаме доста теми за обща работа". Това заяви пред NOVA министър-председателят Николай Денков.

 

Денков отвърна на президентът Румен Радев, който, по думите му, отдавна говори за проевропейско развитие, но това трябва да става с конкретно действие. И добави: "Когато внесеш бюджет с 6% дефицит, ти тотално изпращаш страната ни извън тази орбита", каза Денков по повод предложеният от служебния министър на финансите Росица Велкова проектобюджет на страната през пролетта на тази година.

 

"Няма за какво да прощавам. Имаме да вършим работа. Нямам ментори, нямам кой да ми шепне в ухото. На тези години имам самочуствие със своите успехи, имам хора, на които се доверявам и с тях ще работим", каза премиерът.

 

Относно различни гласове в публичното пространство, призоваващи за импийчмънт на президента, Денков каза: "Радев няколко пъти е излизал извън правомощията, които Конституцията му дава, и е дал основание за импийчмънт. Такава процедура обаче би отнела обществена енергия и би ни отклонило от задачите ни. Това ще попречи, защото ще отнеме много от обществената и политическа енергия". 

 

Продължаващата полемика около датата на националния празник бе повод за коментар на премиера за това дали е възможен референдум по темата. "3 март има много спорни моменти, които не се казват. Никой не оспорва ролята на празника като такъв. Ако трябва референдум, то нека се обсъдят аргументи и в двете посоки в Народното събрание", коментира Денков.

 

Ако трябва да преценя къде се намираме в тези ситуации по отношение бързина и координация между институциите, поставям висока оценка. Но по отношение подготовката на държавата имаме много работа. Това каза министър-председателят Николай Денков по повод наводнението по Южното Черноморие. По думите му след бедствието държавата е реагирала бързо и по най-добрия възможен начин. Премиерът увери, че до края на месец септември би трябвало да бъдат изплатени обезщетенията на пострадалите след наводненията домакинства.

 

"Ако не беше пропаднал моста (в Царево, бел. ред.), нямаше да има жертви. Прокуратурата да провери защо се случи този инцидент. Бедствие е имало, има и пак ще има, особено с климатичните проблеми. Не мога да гарантирам, че няма да има жертви", уточни премиерът.

 

Той уточни, че стартовата помощ от 1512 лева е с цел да даде първоначален стимул на пострадалите хора, а след това вече те самите да открият помощ от други хора относно подслон и/или ремонт на щетите.

Независимо от съпротивата на бизнеса минималната работна заплата трябва да стане 50% от средната, припомни Денков. Именно затова тече дискусия за вдигането на размера й, а самата заплата ще бъде обвързана и с парите за втора година майчинство.

 

Относно размерът на пенсиите премиерът отбеляза, че политическият консенсус е около т.нар. швейцарско правило и увеличението ще е обвързано с икономическите показатели у нас.

 

"Ще внесем бюджет, който максимално да балансира дисбалансите”, каза още министър-председателят. Денков заяви, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила. По думите му броят на туристите у нас е голям и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени