Депутати от ГЕРБ: Раздават се милиарди на странни фирми - това е международен скандал

Бившият енергиен министър, сега депутат от ГЕРБ, Теменужка Петкова заяви, че по Плана за възстановяване не се предвиждат никакви инвестиции, за да се случи удължаване живота на въглищните централи

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: Zonanews

Часове след като от финансовото министерство съобщиха за отпадане на проекти от Плана за възстановяване, народни представители от ГЕРБ дадоха извънредна пресконференция.

 

Делян Добрев обяви, че 1 млрд. 760 млн. евро "са дадени на фирми, които никой не знае откъде и кога дойдоха, как са участвали на търг и защо са били избрани. Това не е скандал. Това е международен скандал!", отсече Добрев. "Коя е тази фирма? Някакво състезание имаше ли? Конкурс за 3 млрд. лв., за който никой не е разбрал?”, запита Добрев.

 

Той изброи някои от въпросните компании, сред които според него има и фантоми. "Надявам се компетентните органи да се самосезират, защото виждате за какви неща става въпрос", заяви още той.

 

Красимир Вълчев, ГЕРБ
Красимир Вълчев, ГЕРБ Източник: Zonanews

"Очертава се погром. Затова правителството и министърът на енергетиката трябва по най-бързия начин да определят визия за удължаването на работата на комплекса. За съжаление, не виждаме такова желание и мисъл в тази посока. Което пречи на подписването на колективно споразумение". Това заяви Красимир Вълчев, депутат от 27-ми МИР-Стара Загора, където се намира комплексът "Марица изток", както и ТЕЦ-овете. 

 

Теменужка Петкова, ГЕРБ
Теменужка Петкова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Бившият енергиен министър, сега депутат от ГЕРБ, Теменужка Петкова заяви, че по Плана за възстановяване не се предвиждат никакви инвестиции, за да се случи удължаване живота на въглищните централи. "А те са гарант за енергийната ефективност на страната, защото тези централи дават 46% от необходимата енергия за страната, а през зимата 60%", коментира тя и настоя да се работи за запазването им.

 

Бившият зам.министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Жечо Станков допълни, че над 49 000 души разчитат на този сектор и затова кабинетът бързо трябва да намери решение.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени