Депутатите гласуваха за връщане на правото на вот и с хартиената бюлетина

Решението беше взето на първо четене със мнозинство от 125 гласа "за", срещу 100 "против"

Гласуване в Народното събрание
Гласуване в Народното събрание Източник: Zonanews

Народното събрание гласува за връщането на правото на глас и с хартиена бюлетина на изборите. Решението беше взето на първо четене със мнозинство от 125 гласа "за", срещу 100 "против". Въздържали се - 0. Ако решението мине и на второ четене, още на следващите избори ще имаме право да избираме дали да гласуваме с машина или с хартиена бюлетина в секциите с над 300 избиратели.

 

Предложението беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС и БСП, против гласуваха от ПП, ДБ, Възраждане и Български възход. Законопроектите за промени в Изборния кодекс (ИК) бяха внесени от "БСП за България" и "Демократична България". Измененията, предложени от левицата, предвиждат избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина.

 

Законопроектът на ДБ първо беше отхвърлен, а след това подкрепен при прегласуването със 123 гласа "за", 99 "против" и 1 "въздържал се". Той предвижда да бъде въведено задължение за неограничено във времето предоставяне на достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване за всички партии и коалиции, получили над 4 процента на последните парламентарни избори.

 

С друг текст се предвижда ЦИК да създаде специализирано звено за провеждане на машинното гласуване и подготовка за въвеждане на дистанционен електронен вот. Парламентът отхвърли законопроекта на "Възраждане" за изменение на ИК с 56 гласа "за", 60 "против" и 106 въздържали се.

 

От партията предлагаха съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да отразява пропорционалното разпределение на политическите сили в Народното събрание, да има видеонаблюдение в изборното помещение, без да се нарушава тайната на вота, както и при броенето на гласовете, и задължително да се преброяват контролните отрязъци от машинното гласуване.

 

От ПГ на "Продължаваме Промяната" предложиха тайно гласуване на законопроектите, но искането беше отхвърлено и при прегласуването с 99 гласа "за", 125 "против" и 1 "въздържал се". По предложение на "Възраждане" беше решено гласуването на законопроектите да се предава пряко по БНТ и БНР.

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени