Депутатите гледат извънредно на второ четене данъчните закони

От текстовете отпадна предложението бакшишът да се облага с данък, както и спорното предложение "донос - бонус"

Пленарна зала на НС
Пленарна зала на НС Източник: Zonanews

На извънредно заседание депутатите гласуват данъчните закони, след като миналата седмица бяха окончателно одобрени от ресорната комисия. Ще бъде обсъдено колко да е ДДС в ресторантьорския сектор. Между първо и второ четене изненадващо ПП-ДБ предложиха данъка да се върне на 20%, както беше преди пандемията, но това беше отхвърлено от бюджетната комисия. 

 

От текстовете отпадна предложението бакшишът да се облага с данък, както и спорното предложение "донос - бонус", според който хора, които подали на НАП информация за укрити данъци или осигуровки, да могат да получават 10% от установената сума като възнаграждение.

 

В Закона за местните данъци и такси парламентарната комисия отхвърли предложението на всеки 2 години общините да променят данък сгради. При Закона за корпоративното облагане се прие големите компании да се ползват с изключение при определени условия за инвестиции и наемане на служители.

 

Заседанието е в момент, когато бизнесът настоява за по-сериозни облекчения при въвеждането на 15-процентен данък за мултинационалните компании. Данъкът се въвежда на ниво "Европейски съюз", но в редица държави има облекчения, смятат от бизнеса и част от парламентарните групи.

 

Други са на мнение, че парите няма да отиват в държавите, където са централите на компаниите, а у нас. Това е само част от спорните текстове, в случая – в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени