Депутатите обсъждат създаване на временна комисия за действията на МВР на протеста на футболните фенове

От ДПС категорично са против

Народно събрание (бившият Партиен дом)
Народно събрание (бившият Партиен дом) Източник: Zonanews

Депутатите ще обсъдят предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" да бъде създадена анкетна комисия за полицейското насилие по време на протестите миналия четвъртък срещу ръководството на Българския футболен съюз.

 

Предложението за временната анкетна комисия е на Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Задачата на комисията ще е да "установи всички факти и обстоятелства, довели до ескалиране на напрежението и сблъсъците между органите на МВР и протестиращите граждани срещу ръководството на БФС, както и действията на служителите на МВР".

 

Тя ще има 18 членове - по трима от всяка парламентарна група. Работата ще продължи един месец, а накрая трябва да завърши с доклад.  За създаването на такава комисия настоя още вчера премиерът акад. Николай Денков. Същото искала и Мария Габриел. Подкрепа днес дойде и от БСП. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче изрази резерви

 

От ДПС категорично са против. Председателят на парламентарната група Делян Пеевски се противопостави.

"Има си проверяващи органи в рамките на Инспектората на МВР. Ако има някой с прекомерно насилие и го установят – има си закони, има си наказания", коментира той.

 

Създаването на комисията ще бъде гласувано от Народното събрание. За да мине, трябват поне половината депутати.

 

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, Със законопроекта се въвежда акциз върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин.  

 

Друго предложение на ПП-ДБ предвижда освобождаване от облагане с акциз на бира, произведена от физически лица за лично потребление или употреба в рамките на семейството или домакинството, ако не се извършва с търговска цел. Заинтересовани ще са около 2000 лица или домакинства, производители на домашна бира за собствена консумация.

Още от "Политика"

Желязков пред Алиев: Азербайджан е ключов партньор за България за енергийната диверсификация

Отношенията между Азербайджан и България са не само приятелски, те са издигнати до ниво стратегическо партньорство, което отвори нова страница в двустранните връзки, отбеляза президентът Илхам Алиев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени