Депутатите окончателно гласуваха сделката за "Страйкър"-ите

Депутати от партията на руските националисти "Възраждане" поискаха смъртно наказание за Тагарев

Гласуване в Народното събрание
Гласуване в Народното събрание Източник: Zonanews

Народните представители приеха окончателно законопроект за ратифициране на Международен договор (LOA) BU-B-UCP "Придобиване на бойни машини Страйкър". При първото гласуване това стана с гласовете на 146 депутати, 53 гласуваха "против", а 5 "въздържал се". При прегласуването 148 народни представители гласуваха "за", 54 " против", а "въздържал се" - 5. Стигна се до скандали и размяна на заплахи между депутатите и към министри. 

 

Пленарна зала на НС
Пленарна зала на НС Източник: Zonanews

По време на дебата Румен Гечев от БСП каза, че цената в договора е прогнозна и на практика няма как да знаем дали тази цена няма да се вдигне. Според него ние подписваме празен чек и призова прокуратурата "много да внимава с тази сделка". "Такива унизителни договори в друга страна в Европа и държава членка в НАТО не подписва", категоричен бе той. Гечев смята, че това не е договор, а е изпратена "заповед на баламите в тази държава". Депутатът от БСП подчерта, че българската армия трябва да се въоръжи, но не по този начин и с такива срамни договори.

 

Атанас Зафиров и Румен Гечев
Атанас Зафиров и Румен Гечев Източник: Zonanews

Николай Дренчев от "Възраждане" също смята, че това не е договор, защото по думите му няма характеристиките на договор. "Това, което купуваме, да е необходимо на нашата пехота, защото е оставена със съветска техника, но за съжаление не сме видели това, което ще дойде в бойни условия", поясни той.

 

Ивайло Чорбов от "Възраждане" пък коментира, че Тагарев заслужава смътно наказание. "Смятам, че за в бъдеше ако тази сделка се окаже не само неизпълнена, а позорна за България и компрометира нашата сигурност, това лице Тагарев трябва да има дори смъртно наказание", каза той.

 

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС заяви, че днес е хубав ден за Българската армия, ако бъде ратифициран този договор. Колегата му Христо Гаджев отбеляза, че проектът си заслужава. "Надявам се още януари да видим ясен план как ще бъде приложено индустриалното сътрудничество", добави той. 

 

Христо Гаджев
Христо Гаджев Източник: Zonanews

В хода на дебата министърът на отбраната Тодор Тагарев разясни, че това не е празен чек. "Днес имате пълна благодарност и най-вероятно ще направите малък празник за Сухопътни войски, които над 35 години очакват нова техника", посочи той.

 

Министърът отбеляза, че по този начин правителството на САЩ работи с над 60 страни в света или почти целия демократичен свят.  Той бе категоричен, че в договора има уточнени количества и срокове. Самият договор предвижда значимо индустриално участие и очакваме това да доведе до значим индустриален ефект не само при изпълнение на договора, подчерта министър Тагарев.

 

Той обясни, че проектът за инвестиционен разход е малко по-широк. В неговото изпълнение има серия от договори, а това е само първият. Доставката на боеприпаси и индустриалното участие при производство на такива боеприпаси е предмет на следващ договор, добави министър Тагарев. По думите му вече има интерес и се водят разговори за производство на такива боеприпаси.  

 

Министърът увери, че тези машини ще бъдат произведени и ще бъдат предоставени във вида, който е договорен.  Той посочи, че плащането трябва да приключи преди доставката на последните машини и уточни, че в тази рамка страната ни е избрала и е договорен най-добрият вариант.

 

Министър Тагарев разясни, че парите за самолетите F-16 стоят по наша сметка във Федералната банка на САЩ и натрупаните лихви се отчитат като разходи за отбрана от Министерство на отбраната. По думите му те могат да се използват за допълнителни проекти или за други цели, ако така бъде решено при съставянето на бюджета, включително и повишаване на майчинство през втората година. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени