Депутатите се събират в нов опит да изберат председател на парламента

Вчера 48-то НС започна с фалстарт, тъй като след четири опита, така и не се стигна до консенсус между партиите, гласуване и избор на председател на парламента

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Днес, точно в 10:00 ч. депутатите ще се върнат в пленарната зала за второто заседание след откриването на 48-ото Народно събрание. Вчера то започна с фалстарт, тъй като след четири опита, така и не се стигна до консенсус между партиите, гласуване и избор на председател на парламента.

При първата процедура за избор номинациите бяха четири – Росен Желязков (ГЕРБ-СДС), Никола Минчев (ПП), Кристиан Вигенин ("БСП за България") и Петър Петров ("Възраждане"). Нито един от тях не успя да събере необходимото според правилата мнозинство, за да бъде избран председател от първия път. При балотаж между Желязков и Минчев също не се стигна до резултат.

 

Последва прекъсване, в което депутатите да уточнят процедурата. След възобновяване на заседанието отново се приеха процедурните правила и пристъпиха към втора процедура за избор на председател, в която беше предложена и пета кандидатура - на Йордан Цонев от ДПС.

И при втората процедура не беше избран нито един от петимата кандидати за председател на 48-ото Народното събрание. Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) и Никола Минчев (ПП) отново отидоха на балотаж, но до избор на председател така и не се стигна.

От "Демократична България" предложиха да се постигне съгласие за ротация между номинациите на двете най-големи политически сили. ГЕРБ подкрепиха предложението, отправено от Христо Иванов, като заявиха, че са готови на компромиси. От "Продължаваме Промяната", обаче, категорично отхвърлиха и заявиха, че това би било неефективно. На късен брифинг снощи те посочиха, че оттеглят кандидатурата на Никола Минчев за председател на Народното събрание.

 

"Ние ще бъдем конструктивна опозиция. Няма да подкрепим ГЕРБ, но няма да пречим с допълнително утежняване на този ключов момент за България", каза съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени