Депутатите ще могат да получават заплати "на ръка"

Така или иначе, възнагражденията над 10 000 лв. по закон се изплащат само по банков път

Народно събрание на Република България
Народно събрание на Република България Източник: НС

Депутатите да могат да получават възнагражденията си и не по банков път, а на ръка, ако пожелаят. Това реши Временната комисия, която изработва промените в парламентарния правилник на продължилото повече от 6 часа заседание, съобщи БНР.

 

При обсъжданията на казуса със заплатите Иван Димитров от ДБ заяви, че плащане само по банков път би  ограничило правото на възнаграждение на лицата, които нямат банкови сметки: "Нямам банкова сметка и не искам банкова сметка, няма подзаконова или законова уредба, която ме задължи да си направя", заяви депутатът от "Демократична България". Така, или иначе възнагражденията над 10 000 лв. по закон се изплащат само по банков път.

 

Вчера беше прието също председателят на парламента и неговите заместници да могат да участват в ръководствата на постоянните комисии. Създават се две нови комисии - по туризъм и по превенция и противодействие на корупцията. Комисията за противодействие на корупцията ще може да изслушва и провежда обсъждания с главния прокурор и ръководителя на Инспектората на ВСС. На всеки три месеца комисията ще изисква доклад от КПКОНПИ и може да задължава председателят и членовете да се явяват на изслушване.

 

Обсъждането на правилника влиза като точка в дневния ред на депутатите в четвъртък. По информация на общественото радио на Председателски съвет е обсъждано Коледната ваканция на депутатите да бъде отменена или намалена.

 

Окончателно решение още няма, но надделява мнението тя да бъде ограничена в дните непосредствено между Рождество и Нова година, като народните представители се върнат на работа още в първата работна сряда на януари. Окончателно решение ще бъде взето идната седмица.

Още от "Политика"

Министър Тагарев към украински военнослужещи: България подкрепя Формулата за мир на президента Зеленски

Той ги увери в подкрепата за легитимните усилия на Украйна да възстанови териториалната си цялост в рамките на международно признатите граници от 1991 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени