Десет бивши министри зоват правителството в София да даде оръжия на Украйна

Сред тях са Соломон Паси, Екатерина Захариева, Бойко Ноев, Аню Ангелов, Николай Ненчев

Бивши министри на отбраната и външните работи зоват да се даде оръжие на Украйна
Бивши министри на отбраната и външните работи зоват да се даде оръжие на Украйна Източник: Zonanews

 Четирима български външни министри и шестима военни призоваха политическите лидери да подкрепят с Украйна, включително с предоставяне на нужните ѝ въоръжения и боеприпаси. Призивът е отправен преди срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни.

 

В призива се настоява българските власти да декларират позиция и за разширено предно разполагане на сили на НАТО в страната, приоритетно приемане на адекватно финансирана програма за превъоръжаване и мотивация на служещите, както и за спешни противодействия на руските информационни операции в България.

 

Страната ни не изнася оръжие за Украйна, сочат официални изявление на българските власти. От началото на май има решение на парламента за предоставяне на военно-техническа помощ. Вече имаше разговори за ремонт на украинска военна техника у нас.

 

Отправящите призива искат и гаранции разразилата се политическата криза да не засегне негативно сферата на отбраната.

 

"България не бива да пропуска възможностите за финансиране на превъоръжаването и чрез участие в програмите за подкрепа на Украйна", пишат четирима външни министри и шестима военни, сред които са Соломон Паси, Екатерина Захариева, Бойко Ноев, Аню Ангелов, Николай Ненчев. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени