Десислава Атанасова: Асен Василев е министър от април 2021 - няма обяснение защо липсва бюджет

По отношение на Бойко Рашков, Десислава Атанасова каза, че се надява все повече хора да виждат, че всяко негово твърдение е опровергано

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова Източник: БНТ

Колкото и черни краски да рисуват при управлението на ГЕРБ, Борисов и ГЕРБ се справят с кризи. Ковид криза, миграционна криза, кризата КТБ. Всички кризи през които е изправена България правителството на ГЕРБ е посрещало. Виждам различно разбиране за изпълнителната власт и различна оценка за президента. Ако при управлението на Борисов се случило да започне година без бюджет си представям колко активна щеше да е президентската институция. Този бюджет е ребрандиран бюджет на ГЕРБ. Няма обяснение за това, че няма бюджет. Все пак Асен Василев е министър от април месец миналата година. Тези хора не влизат за първи път в министерство на финансите". Това каза по БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

Тя добави, чеот ГЕРБ имат критични бележки по съдържанието на бюджета. "Анонсите на финансовия министър, че ще актуализираме все още неприетия бюджет през юли ни притесняват. По-лошото е, че се предлага  увеличаване на дълга до 9 млрд. лв., за 2022 дълга ще бъде над 7 млрд.".

 

"От изминалите месец и малко от новия мандат на правителството виждам различно разбиране за изпълнителната власт и различна оценка на президента - на 20-и януари България нямаше бюджет за тази година, той е ребрандиран на бюджета на правителството на ГЕРБ и е за първото тримесечие, гласувахме бюджета на нашия бюджет, тук не виждам реакция на президентската институция", коментира Десислава Атанасова.

 

Тя подчерта, че тези заеми трябва да се връщат. "След като са се крадяли по 8-10 милиарда на година, къде са тези 8 милиарда, трябва да ги видим като излишък. Служебното правителство всеки понеделник теглеше по 500 милиона", добави Атанасова.

 

При клетвата на Румен Радев ние присъствахме в залата, защото зачитаме институциите и вота на гражданите, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. "През тези 5 години имаше конфронтационна среда. За да натрупваш позитив трябва да избереш силен противник или опонент. Тактиката на Радев очевидно е успешна, но тя не доведе до положителен резултат освен до неговия рейтинг", допълни тя.

 

Колкото и в черни краски да рисуват управлението на ГЕРБ, Борисов и ГЕРБ се справят с кризи, категорична е Десислава Атанасова. И изброи - Ковид криза, миграционна криза, кризата КТБ. "Всички кризи през които е изправена България правителството на ГЕРБ е посрещало. Днес виждам различно разбиране за изпълнителната власт и различна оценка за президента. Ако при управлението на Борисов се случило да започне година без бюджет си представям колко активна щеше да е президентската институция. Този бюджет е ребрандиран бюджет на ГЕРБ", каза още тя. 

 

Новият състав на КЕВР няма да намали сметките, убедена е Атанасова." Управляващото мнозинство създаде комисия, която да анализира високите сметки, срокът на комисията изтече, а тя не е провела нито едно заседание", сподели тя.

 

По думите ѝ заявените намерение за реформа в съдебната система се изразяват основно в декларации. "Г-н Иванов забравя, че единствено ГЕРБ направи съдебна реформа, когато той беше в правителството. Аз не разбирам каква е тази съдебна реформа чрез четене на декларации.  Г-н Иванов може да заповяда в централата на ГЕРБ, за да проведе разговор с  председателя на ГЕРБ, когато иска подкрепа", коментира Десислава Атанасова. Тя поясни, че промяната в съдебната система не трябва да бъде в името на или в полза на една или друга личност. 

 

По отношение на Бойко Рашков, Десислава Атанасова каза, че се надява все повече хора да виждат, че всяко негово твърдение е опровергано. "Критикуваме лъжите и измислиците. Дали се установи дали г-н Борисов е изял някого, дали има банка или чувалите дали се разнасят за магистрала "Хемус". Очаквам в КПКОНПИ да се сложат роднини приятели и хора от най-близкия си кръг. Те така разбират политиката", каза още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Още от "Политика"

ГЕРБ: Откакто "Промяната" е на власт, не е направено нищо за българската околна среда

Младен Шишков припомни, че по отношение на околната среда ГЕРБ винаги са поддържали българското законодателство в съответствие с европейското в сроковете, определени от ЕК

Прочетете повече прочетете повече

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов: ЕК върна Стратегическия план на България с 200 забележки

Проектът на Стратегическия план бе публикуван за обществено обсъждане на 1 март 2022 г. за период от 30 дни. Още тогава много от браншовите организации изказаха своето недоволство

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени