Десислава Атанасова: Асен Василев и Кирил Петков подканяха Борисов да се пенсионира, преди това искаха да е в затвора, арестуваха го незаконно! Претенцията им какво прави лидерът на ГЕРБ в свободното си време е несъстоятелна!

Ако това НС откаже да излъчи кабинет, значи тласкаме държавата към непарламентарна демокрация, предупреди тя

Десислава Атанасова, ГЕРБ
Десислава Атанасова, ГЕРБ Източник: Zonanews

"Все още виждам потенциал в това Народно събрание да излъчи правителство – ако се водим от разума и от интересите на народа". Това каза в интервю за предаването "Тази неделя" председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. По думите ѝ един от малкото възможни варианти е кабинет на малцинството на ГЕРБ.

 

"Партиите да помислят дали това разпределение на парламентарните сили, заради което не изглежда реално излъчването на правителство, не е всъщност нова възможност. (…) Очевидно хората така са ни излъчили в 48-ото Народно събрание, за да се контролираме взаимно. Този паритет и баланс на силите всъщност е възможност да не допуснем лобистко законодателство, взаимно да се контролираме, за да няма лоши сигнали и зле написани нормативни актов”, каза Атанасова.

Кабинет на малцинството само на ГЕРБ пък е "единственият възможен вариант, щом всички отказват разговор". Този вариант би бил изпълнение на ангажимента им към избирателите. ГЕРБ биха излъчили екип, доказал своята експертиза.

 

Но само ГЕРБ е последното решение, има и още варианти, които тепърва предстои да се видят след консултациите и при президента, добави Атанасова. Коалицията с БСП, ДПС и БВ бе само за излъчване на председател, увери Атанасова, но не отхвърли подкрепа от тези партии, ако се стигне до управление на ГЕРБ. "Български възход" е възможен партньор. Да, може да се търсят различни мнозинства по приоритети, потвърди тя хипотезата за кабинет на малцинството с плаващи мнозинства. А като пример от думите на депутата излезе промяната в Изборния кодекс.

 

Ако това НС откаже да излъчи кабинет, значи тласкаме държавата към непарламентарна демокрация, предупреди тя. Тя коментира и поканата на съпредседателите на "Продължаваме промяната" (ПП) към лидерите на парламентарно представените партии, сред който е и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, на среща в една от залите в парламента, за да обсъдят изход от политическата криза. По-късно Василев коментира, че по това време Борисов е играл футбол.

 

"Те искаха Борисов да се пенсионира, а преди това го искаха да е в затвора, арестуваха го незаконно, след това да се пенсионира, след това да не нарежда отнякъде. Сега пък имат претенции какво прави в свободното си време. Те и сега отказват разговори с ГЕРБ, но търсят зрелища, търсейки разговор точно с него. Преценихме, че търсят възможност за изместване на разговора на председател на НС с нещо друго, със зрелища. Но не само ние, никоя от полит партии не се отзова на тази покана, защото тя беше некоректно предложена спрямо всички, които търсеха решение в залата на НС", каза предедателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

Възможен ли е сценарий – връщане на хартиената бюлетина и отиване на нови избори, попита водещата. 

 

"Още в предишния парламент искахме хората да имат право на избор. На тези избори с машини избраха ГЕРБ да е първата политическа сила, но трябва да имат избор хората как да гласуват", заяви Атанасова.

 

БСП внесоха такава промяна, ще срещнат ли вашата подкрепа, попита отново водещата и добави: Това коалиция на хартиената бюлетина ли е?

 

"Ние също имаме такова предложение. Не, това е коалиция на избора на хората, те да избират как да гласуват – с хартия или с машина", подчерта Десислава Атанасова. 

 

И добави: 
"Прозрачността се гарантира от това, че в СИК има представители на всички партии. Може ли хората да въздействат на машината – могат. Може ли машината да въздейства на хората – не може. Аз вярвам повече на прозрачността, гарантирана от хората от различни партии в СИК-овете".

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени