Десислава Атанасова: Днес министърът на културата погреба свободата на словото

Ще бъдем твърда опозиция, безкомпромисна, знаеща, изискваща, показваща и осветяваща грешките на управлението, добави тя

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова Източник: bTV
Какъвто и спор да има, той се решава в съда, недопустимо е репресивният апарат на държавата да извежда журналисти с белезници и затова нашата парламентарна група реагира. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 
 
Тя заяви, че е дълбоко изненадана от реакцията на Иво Христов, евродепутат от БСП и бивш шеф на канцеларията на Румен Радев, който минути преди това заяви, че казусът с нахлуването на полицията в редакцията на "Труд" е "фалшива тревога". "Битността му на евродепутат е временна, все пак той е журналист", добави Атанасова. 
 
Какъвто и спор да има - предполагам, че това е търговски спор между държавата и едно търговско дружество - той се решава в съда. Абсолютно недопустимо е държавата чрез репресивния си апарат да запечатва помещения, да извежда с белезници журналисти. Точно заради това днес нашата парламентарна група реагира", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. 
 
"Реакцията на Радев, който ни препоръча да помогнем финансово на в. "Труд" е безпрецедентна. Само преди седмица австрийският канцлер оповести своето напускане на политиката, а преди това подаде оставка като канцлер, защото прокуратурата го разследваше за финансиране на частни медии за изграждане на добър публичен образ през 2016-2018 г. Вие представяте ли си реакцията на българския президент, за когото няма нищо притеснително, но и дава съвет на една политическа партия да финансира една независима медия", възмути се Атанасова. 
 
"Служебният министър на културата, доскоро разнасящ ковчег по улиците на София, днес погреба свободата на словото. Това е моят прочит", заяви Десислава Атанасова. 
 
Тя каза, че ГЕРБ-СДС ще гласува против правителството и ще бъдат опозиция. "Не можем да подкрепим едно подобно ляво-либерално правителство, съставено от съвсем различни по идеологически по своя смисъл партии, без ясна концепция, без споразумение, без програма. Нищо не знаем за това правителство", обясни Атанасова
 
"Как бихме могли да подкрепим кандидидат за премиер, кото е нарушил Конституцията. Това е един от аргументите. Аз не знам някъде по света да има подобен случай - кандидат-премиер да е нарушил конституцията и това да е установено с акт на Конституционния съд на тази държава", добави тя. 
 
Ще бъдем твърда опозиция, безкомпромисна, знаеща, изискваща, показваща и осветяваща грешките на управлението", описа тя профила на ПГ на ГЕРБ-СДС.
 
Ние бяхме обявени за статукво, сега се оказва, че същите тези, които заявяваха, че никога няма да управляват с БСП, ДПС и ГЕРБ, ще управляват с БСП, а за други се оказва в сила пророчеството на Лозан Панов - гласуваш за ДСБ, получаваш БСП. Антикорупционната комисия прави проверки на народните представители и всички публични личности, и нямам никакви притеснения, и в момента се правят такива проверки, дори прокуратурата поправи подобни проверки, нали помните именно за зам. министри по времето на ГЕРБ, които бяха разследвани. Всеки носи своята отговорност, коментира Десислава Атанасова. 
 
Ще обсъждаме промени като законопроекти, има нужда от дълбок разговор и в частта съдебна реформа, но няма да водим тези разговор в телевизионните студия , а след като бъдат внесени подобни законопроекти. Ще повторя, че главният прокурор не се избира от Народното събрание, а от Висшия съдебен съвет. Бихме подкрепили конституционни промени, промените, които ние предложихме миналата година са теми, които могат да се обсъждат и по тях да се търси съгласие, всички останало, трябва експертно да бъде обсъждано, ще припомня, че благодарение на ГЕРБ се случиха промени внесени от Христо Иванов преди време, припомни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС

Още от "Политика"

МС: България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Провеждането на т. нар. президентски избори и в незаконно окупираните територии на Украйна е още едно доказателство за грубо нарушение на международното право

Прочетете повече прочетете повече

Социолог: ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата

Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консунсус и конструктивност, добави Димитър Ганев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени