Десислава Атанасова: Доверието към 47-то НС е изчерпано, нужни са предсрочни избори

Томислав Дончев допълни, че не е тема дали парламентът ще гласува, а дали правителството ще напише законите за Плана

Десислава Атанасова и Томислав Дончев
Десислава Атанасова и Томислав Дончев Източник: Zonanews

"Решихме да не реализираме втория мандат и да не излъчваме кандидат за министър-председател. Обсъдихме предизвикателствата в следващите дни. Категорично няма промяна в нашата позиция - доверието към 47-ото НС е изчерпано, правителството падна с вот на недоверие, не може да се намери формула за подкрепа.

 

Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, след като заедно с Томислав Дончев върна втория мандат за съставяне на правителство на президента.

 

ГЕРБ отново се обявиха за предсрочни избори.

"Ежедневната агония с кворума е очевидна - няма кворум дори за заседание на парламента. В този смисъл всяко бавене на парламентарната и конституционна процедура смятаме, че е напълно безсмислено", добави тя.

 

Дали ще има време за приемане на спешните закони зависи от парламентарните групи. Неведнъж съм призовавала в режим на диалог да се изготвят законодателни предложения, ние ще съдействаме, каза още Десислава Атанасова.

 

"Вчера имаше три ратификации, свързани с Плана за възстановяване. В пленарна зала нашата група ги подкрепи. Това не е подкрепа за правителството, а за важните теми за България и нейните граждани", коментира тя.

 

Томислав Дончев допълни, че не е тема дали парламентът ще гласува, а дали правителството ще напише законите за Плана. "Към момента не са. Гласували сме текстове, към които дори сме имали съображения", подчерта той.

 

Утре в 14:30 има заседание по конституционни въпроси, посветена изцяло на ИК. Ако има доклад, той ще се дебатира в пленарна зала, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

 

"Виждаме как част от управляващите се опитват да го играят опозиция, не е честно опозицията да го играе  управляващи", коментира той. 

 

На въпрос, че докладът за снимките от спалнята на Борисов е преиначен и за статуса на Елена Йончева, Дончев заяви: "Не съм чел доклада, вчера казах,че рано или късно истината излиза наяве". 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени