Десислава Атанасова към БСП: Трябва да се наложат решения, които да ни върнат във времена на консервативна политика по бюджета

Кристиан Вигенин от БСП заяви, че диалог трябва да има и са били конструктивни в този процес

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова Източник: Zonanews

"Отчитаме предизвикателствата пред държавата и отговорността, която носим, особено ние като първа политическа сила, да предложим управленска програма. Отчитаме и отговорността пред тежките решения, които предстоят. Трябва да се наложат решения, които да ни върнат във времена на консервативна политика по бюджета, както и трайно да се препотвърждава евроатлантическият път на България", каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на срещата с представители на БСП.

 

"Вие сте управлявали с всички формации, с които ние през последните седмици и днес започнахме разговори. В този дух предлагам да коментираме най-съществените теми, които да са за поемане на отговорност не само в първия мандат, но и при всеки следващ", заяви Атанасова.

 

"Съзнаваме, че е дошъл момент, в който отговорността трябва да се споделя и неведнъж сме заявявали, че уважаваме всички избиратели на всички партии и сме готови да разискваме тези секторни политики, за да намираме интереса на българските граждани", подчерта още тя.

 

Нормалната политическа логика изчезна преди година. Парламентарната република е поставена под въпрос. Парламентите сега се събират за къси сесии, след което потъваме в поредния цикъл на безвремие. Трябва да намерим технология този процес да прекъсне и отговорът е в нетрадиционните жанрове. Затова е разговорът, независимо от различията, които имаме. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

 

Кристиан Вигенин от БСП заяви, че диалог трябва да има и са били конструктивни в този процес. "Конструирането на този процес обаче не се прави по най-добрия начин", каза Вигенин.  

 

"За да бъде по-ефективен този процес трябва да има повече яснота какви са очакванията и отговорностите на първата политическа сила. Преди да влезем в детайли какви са нашите партийни и политически приоритети, трябва да тръгнем обратно към това кои са националните приоритети, към които можем да имаме съгласие, трябва да имаме яснота как ГЕРБ си представя срока на действие на едно редовно правителство, защото това има значение как ще бъдат водени разговорите и какви приоритети си поставяме", заяви още Вигенин.

 

Вигенин уточни, че третият елемент, който за тях има значение е и как си представят ГЕРБ бъдещия кабинет.

 

"Приоритети за нас са социалните политики, съдебната реформа, както и членството ни в Шенген. За нас финансовата стабилност е важна, но трябва да се намерят необходимите баланси, за да се гарантират нужните социални ангажименти. Ние смятаме, че бюджетен дефицит от 3% не е приемлив, не приемаме тези 6,4% определени от служебния кабинет. Ние смятаме, че може дефицитът да бъде от малко над 4%, обясни още депутатът от БСП.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев и директорът на пожарната са в постоянна комуникация за ситуацията в страната

През изминалото денонощие звената за пожарна безопасност и защита на населението са реагирали на 250 сигнала за произшествия, ликвидирани са общо 204 пожара

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени