Десислава Атанасова: Не позволихме страната да бъде хвърлена в хаос и безвластие в трудни времена като днешните

Надявам се, че в следващия парламент ще има много повече полета за консенсус. Това ще зависи от усилията на всеки народен представител, пише в своя фейсбук профил Десислава Атанасова

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова
Мандатът на 44-ото Народно събрание не беше лек.Той премина през обществени, политически и геополитически сътресения. В неговия край, обществото ни е изправено пред предизвикателствата на здравната криза, предизвикана от Ковид 19 и икономическите и социалните последствия от нея. През последната една година, хиляди българи загубиха живота си, а милиони бяха принудени да променят начина си на живот и да приемат, това което днес наричаме "нова нормалност". В борбата с Ковид 19, живота си загубиха стотици лекари, медицински сестри и медицински персонал. Въпреки това, българската здравна система успя да удържи на натиска и да осигури лечение на всички нуждаещи се. Този факт е резултат преди всичко от усилията на българските медици, които с риск за живота си и днес продължават да лекуват и да помагат на хората в нужда. Към тях трябва да прибавим и медиците от Националния оперативен щаб, които в началото на пандемията въведоха строги мерки и по този начин, с помощта на цялото общество успяхме да пропуснем първата вълна на заразяване, която причини мащабни трагедии в някои страни от Западна Европа. В моменти на подобни изпитания, българското общество се нуждае от единство и разбирателство. Като израз на различните групи в обществото, българският парламент е мястото, където различията трябва да бъдат очертани, но и да бъдат надскочени.
 
44-ото Народно събрание не винаги беше на нивото на различните предизвикателства. Не винаги ние, като народни представители осъзнавахме докрай ролята си на избрани не само да представляваме своите избиратели, но и да представляваме българския народ в неговата цялост. Последното е сложна задача, защото тя ни задължава не само да уважаваме, но и да разбираме аргументите на своите политически опоненти. Не само да представляваме хората, които са съгласни с нас, но и онези, които не са. През последните четири години, в българския парламент често отправяхме обиди едни към други. Често забравяхме, че обиждайки политическите си опоненти, ние обиждаме и онези, които са гласували за тях. Често предпочитахме политическия комфорт на разделението, пред усилието за постигане на национално единство.
 
Въпреки това не бива да пропускаме моментите, в които бяхме единни. Успяхме да проведем успешно председателство на Съвета на ЕС, което отвори темата за присъединяването на страните от Западните Балкани. Интеграцията на тези страни е от стратегическо значение за България и консенсусът, който демонстрирахме в Народното събрание по тази тема е основополагащ за успеха на нашите усилия. Бяхме единни, когато преди една година гласувахме за въвеждане на извънредно положение, с което дадохме възможност да се ограничи заразата от Ковид 19 и по този начин предпазихме здравната система от колапс, както се случи в редица държави. Бяхме единни, когато поставихме образованието, като основен и дългосрочен приоритет за българското общество и повишихме чувствително социалния статус на българските учители. Убедена съм, че тези наши усилия си струваха и в перспектива ще дадат добри резултати. Надявам се, че в следващия парламент ще има много повече полета за консенсус. Това ще зависи от усилията на всеки народен представител.
 
Проблемите и предизвикателствата пред страната ни няма да отминат с деня на изборите и края на предизборната кампания. С пълното съзнание, че в предизборната кампания всяка политическа сила се стреми да изведе на преден план различията си спрямо останалите, ще призова всички Вас да мислите и за дните след изборите. Защото именно след изборите, тези които ще получат доверието на българския народ, ще трябва да носят отговорността за управлението на страната, за авторитета на институциите и за ефективното справяне със здравните и икономическите трудности. Няма партия, която да е в състояние да управлява сама и която да бъде самодостатъчна. Затова още от сега ще заявя, че от първите дни на следващия парламент, ГЕРБ ще положи усилия за възстановяването на нормалния диалог, както между партиите, така и между различните институции. Готови сме да подадем ръка и да работим за национално единение, дори с риск да платим политическа цена за това.
 
Това наше разбиране не е самоцелно. То е продиктувано от сложната ситуация, пред която е поставено цялото българско общество. Още в първите дни на следващия мандат, наред със справянето със здравната криза, ще трябва да се положат огромни усилия, за да се възползваме максимално ефективно от Плана за възстановяване на Европа. Следващото правителство, независимо от кои политически сили ще бъде излъчено, ще трябва да управлява бързо и разумно тази помощ, за да може час по-скоро, икономиката ни да започне да се възстановява. В следващите години предстои да продължим пътя си към Еврозоната, която ще гарантира финансовата стабилност на държавата за десетилетия напред. Предстои ни и икономическа трансформация, която се предопределя от Зелената сделка. С всички свои плюсове и минуси, Зелената сделка е факт в цяла Европа и днес въпросът не е дали сме съгласни или несъгласни с нейните параметри, а как да се възползваме най-добре от нея.
 
Всички тези теми и предизвикателства са общи за цялото българско общество, а оттам и за всички политически сили, които желаят да го представляват. На всяко от тези предизвикателства можем да отговорим само с осмислено и целенасочено взаимодействие. Рискът да се провалим в тези стратегичеки за цялото общество теми е заложен преди всичко в инстинкта ни за произвеждане на конфронтационна среда, която от своя страна отхвърля възможността за протичане на нормален политически диалог. Затова се надявам, в следващия парламент да надскочим тясно парийния интерес и да сме способни да поставим над него интереса на гражданите, обществото и държавата. Въпреки всички свои недостатъци, 44-ото Народно събрание успя да изпълни своите функции. То излъчи правителство с мандата на първата политическа сила и по този начин се съобрази с нагласите на мнозинството в българското общество. Управляващото мнозинство на ГЕРБ и Обединените патриоти, не позволи да бъде подменен вота на българските избиратели и изпълни голяма част от ангажиментите, които бяха поети в началото на мандата.
 
Заедно осигурихме сравнително стабилна политическа среда във времена на глобални и локални сътресения. Убедена съм, че можехме да направим много повече, но и съм удовлетворена, че не позволихме страната да бъде хвърлена в хаос и безвластие в трудни времена като днешните. Затова, от името на парламентарната група на ГЕРБ, бих искала да благодаря на нашите партньори от Обединените патриоти и на всички народни представители, които подкрепяха нашите законодателни предложения! Благодаря и на опозицията, която със своята критичност ни мотивираше да бъдем по-взискателни към себе си, а често и да се вглеждаме в грешките, които сме допуснали! Не на последно място, бих искала да благодаря и на всички народни представители от ГЕРБ, които бяха достатъчно отговорни и последователни, за да осигурят нормалния ритъм на работа на парламента!
 
Благодаря Ви и Бог да пази България!

Мандатът на 44-ото Народно събрание не беше лек.Той премина през обществени, политически и геополитически сътресения. В...

Публикувахте от Desislava Atanasova в Четвъртък, 25 март 2021 г.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени