Десислава Атанасова: От политически шарлатани какво да очаквате? Политически рекет! (ВИДЕО)

Радомир Чолаков заяви, че ГЕРБ е сезирал Конституционния съд за нарушаване на конституцията с изплащането едва на 50% от парите, които АПИ дължи

Десислава Атанасова, ГЕРБ
Десислава Атанасова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС направиха извънредно изявление в парламента. Радомир Чолаков заяви, че ГЕРБ е сезирал Конституционния съд за нарушаване на конституцията с изплащането едва на 50% от парите, които АПИ дължи на пътностроителни фирми. "Това е абсолютно противоконституционно", подчерта той и изтъкна втора причина - фирмите-изпълнителки, които не са си получили парите, да нямат възможността да съдят АПИ, съобщава ПИК.

 

Николай Ненков заяви на свой ред, че с тази жалба до КС ГЕРБ не е нито против българския бизнес, нито против българските граждани. "Имаме само юридически аргументи срещу самозабравилите се политици, които потъпкват правовия ред. Повече от две седмици, откакто е влязло това решение - нито има пътна поддръжка, нито има разплащане. Ние настоявахме на 100% да бъдат изплатени парите на одобрените и сертифицирани фрими. Всичко беше забавено и е извиване на ръце", възмути се той.

 

"Нека бъдат спокойни българските строители. Това, което ние направихме - да сезираме КС за поредното нарушение на всички правни норми, е за доброто на българското общество и българския бизнес", подчерта бившият регионален министър.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава  Атанасова отбеляза, че КС намира основания за образуване на това производство и допълни, че ГЕРБ настояват управляващите да обективират своята воля в специално становище: "Масова практика стана да не се зачита нито правилникът, който има тежестта на закон, нито българското законодателство, нито българската Конституция. Има грубо погазване на правовия ред, на парламентарната практика. И ако това е завръщането на парламентаризма, аз не знам какво представлява диктатурата".

 

"Решенията на КС важат занапред. Но ние имаме специално искане това решение да има обвързваща обратна сила от датата на решението - 20 април. Ако КС уважи това наше искане, то на практика би се обезсмислила работата на въпросната комисия в проекта на решение. Освен това ще обезсмисли това противоконституционно решение и се надявам, че с това драстично ще намалеят проблемите на българския бизнес. Много ясно казахме - това е политически рекет", заяви още Атанасова. 

 

Тя коментира и темата за еврото: "Ние не сме изненадани от разнопосочността на действията на управляващото мнозинство. Не веднъж съм казвала - следете какво правят тези хора, не какво говорят". 

 

Тя отново припомни далаверата с "Gemcorp", чиито договори ГЕРБ настоява да бъдат разгледани от анкетна комисия в Народното събрание. "В този смисъл раздвоението на управляващата коалиция да прави едно в Министерски съвет, а друго в Народното събрание, никак не ни изненадва. Да, господин Каримански е прав - в Народното събрание трябва да има дебат по темата за еврото, защото тя касае цялото общество".

 

Атанасова заяви, че приемането в еврозната е било прието по време на управлението на ГЕРБ и в този смисъл партията подкрепя правителството.

 

На въпрос на Ива Николова от Агенция ПИК как ще коментира вчерашното решение на парламента за изпращане на "военна подкрепа" за Украйна, тя заяви: "Ако трябва да обективираме нашето становище, нека се върнем назад във времето  - на 29 март, когато първа парламентарната ни група внесе решение за изплащане на помощ в Украйна, което не бе подкрепено. Да, убедени сме, че взетото вчера решение на първо място е половинчато - по нашите разбирания за помощ. На второ място - то е в абсолютните възможности на Министерския съвет. Т.е. няма нужда той да се крие и да търси индулгенция в Народното събрание. Но от политически шарлатани какво да очаквате?!".

 

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени