Десислава Атанасова: Подкрепяме в мнозинство възможността българите да избират как да гласуват – с машина или на хартия

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ заяви, че докато нямаме реално правителство, което да носи отговорност за изпълнение на бюджета е по-добре да бъде удължен настоящият

Десислава Атанасова, ГЕРБ
Десислава Атанасова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Пет партии предлагаме смесеното гласуване да се гледа утре в зала. Подкрепяме в мнозинство възможността българите да избират как да гласуват – с машина или на хартия. Това заяви по време на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя уточни, че по темата за Изборния кодекс е заседавал три пъти председателския съвет на парламента.

 

"Три пъти имаше заседание на председателския съвет – отстъпките, които всички ще направим е гласуване на Изборния кодекс с максимално удовлетворение. Тоест, нашите предложения на ГЕРБ-СДС ще  бъдат неподкрепени в зала по отношение на район "Чужбина, заявленията, както и отпадането на машинното преброяване, т.е.  въпросите с т.н. "флашка", но подкрепяме с мнозинство възможността българите да избират начина по който ще гласуват", отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

Остават предложенията на ДБ, че следва машината да калкулира сумарно данните, които да се записват на техническото устройство, което да се предава в районната избирателна комисия, съответно информационно обслужване и ЦИК.

 

"От машинното гласуване ще има хартиена бюлетина, която ще се подпечатва от СИК и ще се брои под видеонаблюдение и чрез записване на момента на извършване на преброяването. Отпадат тъмните стаички, гласуването ще се извършва с хартия и с машина само зад параван. Ще създадем звено в ЦИК по предложение на "Демократична България", което да обслужва единствено и само въпросите свързани с машинното гласуване", обясни Атанасова.

 

Според нея е постигнат баланс, но по думите й идеята за Временна комисия е незаконосъобразна, защото временна комисия не може да ревизира взети решения от постоянна. "Разполагаме с доклад от второ четене, които пет от партиите, предлагаме да бъде в дневния ред на Народното събрание", добави още тя.

 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ заяви, че докато нямаме реално правителство, което да носи отговорност за изпълнение на бюджета е по-добре да бъде удължен настоящият.

 

"Три процента дефицит е чудесна новина, но данните на БНБ, на НСИ говорят, че това  е почти невъзможно, защото следващата година вече сме с дефицит от 11 милиарда и трябва да теглим нов дълг, ако Асен Василев има магическа пръчка и направи три процента дефицит, нека заповяда", отбеляза още тя.

 

Десислава Атанасова подчерта, че всички комисии работят, за да приемат всички законопроекти свърза с Плана за възстановяване и устойчивост. "Това означава, че ние много добре знаем кои  са важните теми за България и не ги отстояваме само на брифинги.  Нека да припомня, че преди втори мандат има първи", с тези думи тя коментира предложението на ДБ и ПП за формиране на правителство на малцинството с втория мандат.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени