Десислава Атанасова: ПП, ДБ, ИТН и "Възраждане" решиха, че нямате право на избор

Законопроектът за смесено гласуване беше вкаран в дневния ред, но работното време на депутатите свърши и мнозинството от тях гласуваха против продължаването му

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова Източник: Zonanews

В 47-то НС Изборен кодекс няма да се обсъжда! ПП, ДБ, ИТН, Възраждане решиха, че нямате право на избор. Това коментира на страницата си във Фейсбук председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

Ето и целия й пост:
В 47 - то НС Изборен кодекс няма да се обсъжда! 
ПП, ДБ, ИТН, Възраждане решиха, че нямате право на избор.
Време е да разберат, че и с машините и с бюлетините гласуват ХОРАТА! / справка Нова Загора/
Ще ги бием и с машини!
Ние сме ГЕРБ, с Вас сме по-силни!

Постът на Десислава Атанасова
Постът на Десислава Атанасова Източник: Скрийншот/Facebook

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС коментира факта, че парламентът и тази седмица няма да гласува връщането на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване. Законопроектът беше вкаран в дневния ред на Народното събрание за сряда от ГЕРБ. Работното време на депутатите обаче свърши и мнозинството от тях гласуваха против продължаването му.

 

Има два законопроекта за премахване на изцяло машинното гласуване и връщане на хартиените бюлетини - на БСП и на ГЕРБ. В дневния ред влезе проектът на БСП. Това стана възможно, защото правилникът на Народното събрание предвижда в първата сряда от месеца в програмата без гласуване се включват точки по предложение на парламентарните групи.

 

Пленарните заседания продължават до 14 часа. ГЕРБ и БСП предложиха удължаване на работното време до гласуване на законопроекта за изменение на Изборния кодекс. Крум Зарков ("БСП за България") възрази, че всичко се прави за промените в Изборния кодекс.

 

"Тази точка не е в дневния ред на българското общество и няма нужда да бъде гледана", посочи той. Аз съм твърдо против удължаване на заседанието, заяви Зарков. Припомняме, че и при последното гласуване преди седмица гласът на Зарков попречи за връщането в дневния ред на проекта на БСП за хартиените бюлетини.

 

Петър Петров от "Възраждане" призова да не се удължава работното време, защото следобед има заседания на важни комисия и даде пример с правната и с вътрешната комисия.

 

В крайна сметка предложението на БСП за удължаване на работното време беше отхвърлено. При прегласуването, "за" бяха 111 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, 68 от "Продължаваме Промяната" (ПП), "Демократична България", "Възраждане" и четирима независими гласуваха "против", а 51 (от ПП, "Има такъв народ" и един независим) се въздържаха.

 

Против и въздържали се бяха депутатите от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", "Демократична България", "Възраждане", петима независими и двама от БСП. Предложението беше подкрепено от депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП, но гласовете им не бяха достатъчни.

 

Така законопроектът няма да се обсъжда и гласува и тази седмица.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени