Десислава Атанасова: Съставът на МС трябва да отразява факта, че ГЕРБ-СДС сме победители

ГЕРБ-СДС са поставили на ПП-ДБ условие в рамките на почивните дни да представят състав и структура на Министерски съвет

Десислава Атанасова и Томислав Дончев
Десислава Атанасова и Томислав Дончев Източник: Zonanews

В много кратък срок се организирахме. Всички колеги, които са участвали в писането на предизборната ни програма, участваха. Оказа се, че колегите от ПП-ДБ нямат такава подготовка. Никой от колегите от ПП-ДБ не е в готовност да говорим по секторни политики. Определихме времеви график, в който двете коалиции ще обсъдят всички въпроси и проблеми по секторни политики, които са част от двете управленски програми. Това обяви в кулоарите на Народното събрание Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС. 

 

"Всеки състав и структура на правителство трябва да отразява, че ГЕРБ-СДС е победител на два поредни избора", категорична бе председателката на ПГ на коалицията. 

 

"Срокът за това е до края на утрешния ден, когато трябва да имаме всички секторни политики, нанесени в табличен вид: с какви мерки, механизми и законодателство ще се за едно общо правителство със споделена отговорност. Втората тема касае бюджета. Ще поканим представители на Министерство на финансите да присъстват по темата за Закона за държавния бюджет, може би в следобедните часове. Всяка една управленска програма и политика, на което и да е управление, винаги трябва да е съобразена с финансирането. В рамките на предложеното от служебното правителство трябва да вървим към консолидация, така че не е ясно кое би се изпълнило от бъдещ общ план. Дадохме си срок до петък всички тези въпроси за бюджетна политика и секторни политики по всички ресори да бъдат представени на ръководствата на двете парламентарни групи и органите на партиите, които формират коалициите", обяви тя. 

 

ГЕРБ-СДС са поставили на ПП-ДБ условие в рамките на почивните дни да представят състав и структура на Министерски съвет. И това в случай, че ПП-ДБ още смятат, че е редно ГЕРБ да постъпят нестандартно като се откажат от първия мандат и да дадат подкрепата си за втория.

 

"Ако и това не се случи в рамките на сроковете, които сме разписали, имаме пълните основания да смятаме, че подхождат неформално към това да формираме заедно мнозинство и общо управление. На срещата се появи единствено и само Николай Денков. Асен Василев, който предварително лично потвърди пред мен, че ще дойде на срещата, не дойде в продължение на час. Това е ясна демонстрация, че те нямат особена ангажираност с това, което заявиха вчера. Не знам на какво се дължи да правиш едно във вчерашния ден, а днес да правиш нещо съвсем различно. Казали сме, че търпеливо ще извървим целия процес. Полагаме всички усилия да намерим изход от ситуацията, тя не е лесна за никого. Не е лесно решение заедно да вървим към общо мнозинство и общи политики, но ако го правим в името на стабилност, то трябва да подхождаме отговорно", подчерта Десислава Атанасова. 

 

"Ние винаги подхождаме с цялата сериозност към ситуацията. Когато се води сериозен разговор за управление, това не е детска игра. Трябват политики, експертиза, отговорност и решения. Ако до неделя не ни се представи състав на кабинет, ще считаме, че илюзията, че можем да говорим сериозно за стабилно правителство, не е лишена от смисъл. Тоест всичко това за голямата отговорност на някого е било илюзорно. Стъпките след това са: разговор с всички останали партии и парламентарни групи, а последният вариант, по думите на Атанасова, остава правителство на малцинството. 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени