Десислава Атанасова сезира Комисията за защита от дискриминация по случая "Морфов-Будинов"

Считам за недопустимо ограничаване на правото на труд на който и да е български гражданин на основата на неговата политическа принадлежност, пише Десислава Атанасова към КЗД

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова Източник: Zonanews

Председателят на ПГ на ГЕРБ в 48-то Народно събрание Десислава Атанасова сезира Комисията за защита от дискриминацията за нарушение на принципа на равно третиране и недискриминация по отношение на актьора Евгени Будинов от страна на режисьора Александър Морфов. В сигнала си Атанасова прилага публикуван видеозапис от 05.02.2023 г., който по същество е изказване на режисьора Морфов по отношение на освобождаване на актьора Евгени Будинов от спектакъла "Хъшове".

 

Според Десислава Атанасова изказването представлява монолог на режисьора, което е своеобразно слово на омраза, с което той не само подбужда, но и разпространява и оправдава думите си спрямо Будинов на основата на политическата му принадлежност.

 

"Изказванията на режисьора имат обществено влияние и достигат до широк кръг адресати с оглед професионалната му ангажираност. От видеозаписа е видно циничното изказване на Морфов, съдържащо обидни квалификации към доказал се актьор, основани на неговата политическа  принадлежност и убежденията, които има", пише още в сигнала.

 

От него става ясно още, че режисьорът нарича Будинов "гербаджийски боклук" и изразява негативната си позиция към политическа партия ГЕРБ, в частност Евгени Будинов като неин член: "…Съжалявам, но никога не съм крил своите антипатии към Банкя, Борисов и сие. Не може човек с тези разбирания и тази позиция в живота да е част от нашето представление…".

 

"Считам за недопустимо ограничаване на правото на труд на който и да е български гражданин на основата на неговата политическа принадлежност. Морфов използва репресивни средства и методи, с които посочва лицата с "различни" възгледи и убеждения съгласно неговите лични възприятия", пише Десислава Атанасова към КЗД.

 

Тя допълва, че Александър Морфов е талантлив режисьор и има правото на своите политически убеждения, но подобно право има всеки, който работи не само в Народния театър, а където и да било.

 

"България е свободна и демократична държава и политическите възгледи не са определящи за кариерното развитие на когото и да било. В Народния театър работят едни от най-добрите български актьори и всеки от тях вероятно има своята позиция по политическите теми. Всеки от тях има правото да изразява тази позиция публично. На практика не малко актьори и режисьори са подкрепяли различни политически сили. Това нито ги е направило по-малко талантливи, нито им е попречило да радват публиката в театъра и киното", се казва още в сигнала.

 

Подчертава се и че преценката на Морфов не е основана на професионалните качества на актьора Будинов, а издига "морална летва" пред участието му в спектакъла, основана на политически възгледи, без оглед на други качества. Режисьорът издига членството в партията като ръководно начало за оценка на таланти.

 

"С изказването си Александър Морфов е осъществил дискриминация спрямо Евгени Будинов на основата на признаците "политическа принадлежност" и "убеждения" в сравнение с останалите актьори, участващи в постановката "Хъшове", които не принадлежат към политическа партия ГЕРБ и не споделят идеите и целите й", пише в заключение Десислава Атанасова и моли на основание чл. 50 от ЗЗД да се образува производство и да се установи налице ли е дискриминация по отношение на Евгени Будинов по признаци "политическа принадлежност" и "убеждения", както и да се  наложат предвидените в закона санкции и принудителни административни мерки.

 

 

Още от "Политика"

Евродепутатите от ГЕРБ изпращат предложения относно готвените промени в защита на българското розово масло

Измененията в регламента, инициирани от Европейската комисия, предвиждат етеричните масла да бъдат класифицирани като потенциално опасни въз основа на съдържащи се в тях елементи

Прочетете повече прочетете повече

Андрей Новаков пред CNN-Румъния: България е на път да загуби поне половината от парите по Плана за възстановяване и усто

Политическата нестабилност и поредицата от избори са причината до България до този момент да са достигнали плащания в размер на едва 42 млн. лв., добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени