Десислава Атанасова: Търсим открита подкрепа за кабинет "Габриел". Няма да да използваме натиск, нито примамки!

Нямам никакви притеснения от сваляне на имунитета ми, подобни няма и господин Борисов, добави тя

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова Източник: Zonanews

 "Нито ще опитваме чрез натиск, нито чрез някакви примамки, нито чрез каквито и да било други действия да ангажираме депутати от други парламентарни групи, извън тези, които публично заявиха своята подкрепа - ДПС и ИТН, за това правителство". Това заяви пред БНР Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

Няма да предприемем стъпки, както направиха от ПП в тяхното правителство, когато то се разпадаше, категорична бе тя и добави: 

"Ние такъв подход изобщо не обмисляме да реализираме. Дори няма да призоваваме 5-6-10 народни представители да се отцепват, да не идват на работа, а да гласуват по съвест". 

 

Според нея ако не се реализира първият мандат, не вижда как ще се води разговор за втори. Атанасова подчерта, че представят безупречен в своята биография кандидат за премиер. "Ако сме заложили приоритет Шенген, еврозона, ПВУ - има ли по-подходящ човек, който може да свърши тази работа", попита тя.

 

Запитана за състава на кабинета, който се очаква утре Мария Габриел да предложи пред президента, Десислава Атанасова отговори:

"Няма да се ангажирам с имена, защото до последно текат разговори. Все още се опитваме да намерим баланс с останалите парламентарни групи. Коректно е всички, които участват в правителство с подкрепа, да имат своето представителство. Всички, които подкрепят в мнозинство в НС правителство, имат право да излъчат своите кандидатури. При всички положения така е редно. Уважаваме всички български граждани и техния вот и всеки трябва да се съобразява с това".

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС не вижда аргументи защо няма да се подкрепи правителство с първия мандат. С ПП-ДБ имаме обща законодателна програма, която вече се изпълнява, припомни тя. И още: 

"По темата със съдебната реформа нямаме никакви спорове нито с тях, нито с ДПС и ИТН. В законодателната си програма имаме теми, по които нямаме никакъв спор. Общата управленска програма, която беше плод на дълги разговори и срещи, макар че беше представена като тяхна, по някои от приоритетите ние намирахме баланс не само на интересите на двете партии и коалиции, но на българските граждани".

 

Към момента имаме заявен само и единствено кандидат за министър-председател. Всички останали разговори са възможни с останалите партии - тези, които заявиха подкрепа към Мария Габриел, отбеляза Атанасова. 

 

"Тук темата минава в следващо ниво - за търсене на конституционно мнозинство. И тук нямаме спорове. Нашата парламентарна група има готовност с конституционни промени", коментира депутатът и добави: 

"Сега ако сложим на везната интересите за конституционна реформа, за България с реализиран първи мандат, за подкрепа на всички приоритети, които г-жа Габриел изброи и срещна подкрепа при разговорите си, а от другата страна сложим липса на парламент, липса на Закон за държавния бюджет, липса на конституционна реформа, само защото политическият инат трябва да победи и само защото някой предпочита да пази електоралната си тежест пред това да пази интересите на държавата, смятам, че този някой рано или късно ще понесе огромни щети не само за своя имидж, а той ще сподели тези щети и с държавата". 

 

Отношенията ни не само с главния прокурор, а с всички ръководители на органи на държавна власт са еднакви - те са институционални, каза Десислава Атанасова относно излявлението на главния прокурор Иван Гешев. Тя добави, че има комуникация с всички ръководители на органи на държавна власт. 

 

"Ако всички не осъзнаем, че този проблем и процес трябва да търси своето адекватно решение с всеобхватна съдебна реформа, сигурно още 15-20-30 години ще говорим за преход, ще говорим, че между властите има сблъсък или добра координация. Трябва да си дадем сметка, че трябва да приключим със съдебната реформа веднъж завинаги и трябва разделението на властите да се осъществи и никой да не може да си представи, че може да се намесва в една или друга власт".

 

Имунитети могат да се искат при изпълнение на закона, категорична бе още Атанасова.  

"Куларни слухове не коментирам. Нямам никакви притеснения, подобни притеснения няма и г-н Борисов. Аз лично единствените притеснения, които видях обективирани, бяха притеснения струва ми се в ПГ на БСП за България. Може да е чисто съвпадение, не знам. Като че ли прекалено диаметрално противоположна реакция имаше след изявлението на г-н Гешев".

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени