Десислава Атанасова: Закриването на спецсъдилищата ще е огромна грешка - особено при делата за организираната престъпност

Те са работещи особено по отношение на делата, свързани с организираната престъпност, добави тя

Десислава Атанасова, ГЕРБ
Десислава Атанасова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Не виждаме чрез закриването на работещи структури да се осъществява съдебната реформа. Да, сигурна съм че са работещи особено при делата за организираната престъпност. Именно за това че са работещи структури има вече отнемане на мониторинга по тема организирана престъпност. Да, не е дълъг периодът, откакто работят спецсъдилищата, но е достатъчен, за да се направи една добра преценка с кои дела има забавяне и с кои се работи усърдно. Считаме, че ще е огромна грешка, ако се закрият спецсъдилищата. Те са работещи особено по отношение на делата, свързани с организираната престъпност. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

"Очевидно е, че делата за борба с корупцията нямат чак такъв търсен обществен ефект, т.е. се забавят и до този момент има някои обществено значими дела и присъди, които да са влезли във финалната си фаза", добави тя. Атанасова заяви, че няма да подкрепят предложението за закриване на спецправосъдието.

 

"Аз твърдя, че делата за организирана престъпност, по които има много тежки извършени престъпления – наркотици, отвличания, убийства се работи ефективно. Категорично няма да подкрепим това, което е на обсъждане и в пленарна зала, така както гласувахме и в правната комисия. Дори сме внесли промяна на НК, както и по отношение и на НПК във връзка с  подсъдността на тези дела. Считаме, че ще е огромна грешка, ако се закрият спецсъдилищата, особено по делата свързани с тежката организирана престъпност. Всички останали дела, свързани с корупция и антикорупция могат да преминат в СГС, но не бива една работеща структура 10 години да бъде заличавана с лека ръка", добави тя.

 

Атанасова заяви още, че няма да подкрепят кандидатурата на Каримански за управител на БНБ и добави, че са предложили Кирил Ананиев за председател на бюджетната комисия в парламента, на която в момента председател е именно Каримански. 

 
"Да, днес внесохме такова предложение. Мотивирани сме от публичните изявления на членове на партията мандатоносител - говорим за ПП - от изказвания на премиера, вицепремиера и аз бих искала да цитирам две изказвания: едното е, че Каримански ще съди Асен Василев, а другото е цитат на Асен Василев, който казва: "Това, което се видя през последната седмица е, че Каримански не е безупречна номинация. Той е сложил подписа си под документ, с който един милион лева на вложител на банката, на която той е бил изпълнителен директор са били откраднати". И други такива реплики…Нас ни разтревожи фактът, че - отново цитирам - "Човек без морални качества, човек неотговарящ на високия стандарт, който са си задали управляващите – нулева толерантност към корупцията да бъде председател на една от най важните комисии в българския парламент. Нека да подчертая че това е човек, който вече 2 пъти е бил на този пост - председател на бюджетната комисия". У нас възникват въпроси, след като - отново цитирам "дълбоко корумпиран човек подписал договор за 1 млн. лв. и така нататък, и няма моралната летва да бъде гуверньор на БНБ", как може да бъде предс на бюджетна комисия", каза Атанасова.

И допълни: "Ние сме убедение че Кирил Ананиев има всички качества, които се изискват, включително и нулева толерантност към корупцията. Първо, това ще бъде своеобразен вот на доверие. Второ – ние като станаха известни двете кандидатури, заявихме, че нито една от двете кандидатури не може да достигне летвата, която е зададена на настоящия гуверньор на БНБ, не да я прескочи а да я достигне". 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени